49

Гимназията по електротехника и електроника прави Център по кръгова икономика

До юни трябва да са готови проектите на 28-те училища, одобрени за Центрове за високи постижения в професионалното образование

Център за кръгова икономика ще бъде оформен в Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. Както „Марица“ съобщи, тя е една от 28-те професионални гимназии в страната, избрани да станат Центрове за високи постижения  в професионалното образование. За целта ще получат финансиране до близо 3,5 млн. лева.

Пловдивското учебно заведение планира с тях да направи и ремонт на единия от корпусите си и на блок от основната сграда. След дълга сага той не се случи по Оперативна програма „Региони в растеж“. Сега обаче имаме възможност до 55% от финансирането като Център за високи постижения да вложим в инфраструктурата, каза директорката на ПГЕЕ Камелия Стоянова. Намеренията са за подмяна на парното и елинсталацията, които не са поправяни от изграждането на училището през 1962 г.  Ще се подобри енергийната ефективност, ще се купи модерно обзавеждане и оборудване.

45% от средствата трябва задължително да са за върхови технологии. Вече сме направили проучване и залагаме на такива, които не са залегнали в учебните програми, обясни директорката на ПГЕЕ. Предстои министърът на образованието да определи приоритетните области, в които ще се фокусира всяко от 28-те учебни заведения според потребностите в региона. ПГЕЕ прави постъпки за електротехника и електроника, приложно програмиране и компютърни мрежи. В Центъра по кръгова икономика ще бъде застъпено рециклирането, а и обучение по допълнителни компетентности. Ще имаме възможност да обучаваме и хора, които не са учили технически науки, но на по-късен етап са се ориентирали към тях, каза Камелия Стоянова.

Гимназиите трябва да са готови с проектните си предложения до края на юни. Те могат да получат общо близо 97 млн. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост в рамките на Процедура „Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение“. Едно от изискванията е до септември избраните гимназии да имат сключен договор с изпълнител за строителството.

 Това беше разяснено на среща между представители на 28-те училища и експерти от Министерството на образованието и науката и Изпълнителна агенция „Програма за образование“, която се проведе днес  в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София.

По процедурата се предвижда финансиране на дейности за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, както и за ремонт, реконструкция, обновяване и пристрояване на училищни сгради. Едно от условията обаче е минимум 45% от средствата да бъдат използвани специално за оборудване и обзавеждане, което обаче не трябва да бъде STEM, а да е насочено към конкретно професионално направление. Причината е, че училищата са избрани като стратегически водещи гимназии в съответните професионални направления, а не на базата на нуждата им от ремонт. 

Те са получили комплексна оценка, свързана със спецификите на училището, възможностите му за осъществяване партньорства, капацитета му да отговори на нуждите на региона и др. Избрана е по една гимназия за всяка от областите на страната. Изготвен е и резервен списък с училища, така че ако някое от избраните не се справи, то може да бъде заменено.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Бистра

Бистра

24.03.2023 | 12:24

Защо не публикувате статията за схемите на кумата и кумеца? За хотелите и фотоволтаиците ???

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?