Следвайте ни

Гимназии готвят онлайн прощаване с абитуриентите

viber icon

Онлайн ще се сбогуват с училището си абитуриентите от ПГСА „Арх. Камен Петков“.  На 14 май е последният учебен ден за всички зрелостници. Този път обаче в професионалната гимназия няма да го има традиционното изпращане на випуска.

При 8 паралелки само учениците са 192-ма, отделно учители и родители, прави груба сметката директорката Мариана Спасова. Такова струпване би нарушило противоепидемичните мерки.

Вместо него ще има изпращане онлайн на 15 май. Организира го класната на 12. В и преподавателка по български език и литература Тотка Златанова. Тя поискала съгласието на директорката и предупредила: „Подгответе си реч“. Събирам идеи и от учениците, като обмисляме и техническата реализация, обясни Златанова. За канал ще се ползва платформата Майкрософт Тиймс. Онлайн церемонията ще си има водещ, обръщения и спомени. Но слаба интернет връзка може да провали всичко, опасява се учителката.

В гимназията преценили да не допускат зрелостниците до сградата даже за приключване на учебната година по специалните предмети. Производствената практика също се провежда от разстояние – чрез проекти. Колегите инженери и архитекти са създали условия за това, обясни директорката. Който няма у дома нужния софтуер, чертае на ръка и носи проекта на хартия в училището. Учителят после на свой ред го взима, но без да има засичане помежду им. „Нашето училище се завършва трудно – с по 5-6 големи проекти по предмет, всеки от които е трудоемък. По-лесно е за учениците, когато ги работят заедно и се консултират с преподавателите, но тази година това няма да е възможно, обясни Мариана Спасова.

Директорът на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев също няма да прави тържествено изпращане на абитуриентите тази година.

В Английската се дипломират 10 паралелки и също би се получило голямо стълпотворение на двора. 

Дори и да е само една, няма да се съберем в настоящата ситуация, категоричен е Радев. „В момента, в който заболеваемостта се овладее и се вдигнат забраните, ще има изпращане, както и бал. Абитуриентите заслужават да изживеят този миг“, добавя той.

Обяснил е решението си на зрелостниците и са се разбрали за раздяла с приятелски разговор, на кафе, само че пред екраните на компютрите у дома.

Снимки на Атанас Кънев

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?