Следвайте ни

Гилдията зове: Първо мислете, после режете!

Затова министри и замове обикалят страната, успокоиха от МОН

Министърът на образованието Красимир Вълчев и заместничките му Таня Михайлова и Деница Сачева непрекъснато пътуват из страната, за да чуят мнението на гилдията и да се съобразят, успокои Пенка Иванова, която оглавява дирекцията „Учебници и училищна документация" в МОН. Така тя отговори на опасенията на областния управител Здравко Димитров, че „ако се бърза с нещо необмислено, може да се сътвори голяма беля”.  Той сподели, че при него често ходят инвеститори, които търсят работна ръка, и изрази тревога:„Нашите деца им трябват за монтьори и хладилни техници. Никой не търси нашите умове и надарените”. В разговорите му с Красимир Вълчев министърът се съгласил, че не бива механично да се пренасочват деца от една в друга област.

Проф. Ивайло Дичев също призова да не се правят резки движения и даде пример как е свито обучението на инженери след масовото закриване на предприятия, но сега индустрията е в подем и пак трябват такива кадри. Той прикани и да се спре бюрократизирането на учителската професия, даскалът да е креативен и сам да създава уроците с други колеги, вместо да ги преподава от учебника. Призова и за съпротива от гилдията, която да упражни натиск, като припомни, че именно учителската стачка е била най-голямата за последните 20 г. Участници в срещата добавиха и настояването дискусията да се случва преди решенията, а не като възникне проблемът.

Пенка Иванова увери, че е дадена свобода на учителите и са фиксирани само резултатите, които те трябва да постигнат. Не казваме, че учебникът е задължителният път, той е за самоподготовка на учениците, уточни тя. По въпроса за вероучението в училище обясни, че вече са създадени програми и е в ход процедурата за учебници, които да са готови догодина.

В Пловдивска област има групи по религия в 61 училища и в 7 детски градини, каза началникът на РУО Иванка Киркова. Тя припомни, че след разговор с министъра тази година ни една хуманитарна паралелка в областта не бе орязана, но не се знае как ще е догодина. Киркова призна, че самата тя е инженер, но още като студентка прочела изследване и прогнозата в него я уплашила - че ако се набляга твърде на STEM профила, ще се стигне до криза в човешкото общуване и тогава професиите на бъдещето няма да са технологичните, а на учителя, социалния работник, духовния водач и милосърдната сестра, които да се справят с този проблем на модерния свят.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?