46

Героите оживяват за 105 г. на Ботевото училище

С прием от 4-годишна възраст школото има амбиция да стане модел за преход между предучилищно и начално образование

С амбицията да се превърне в модел за преход от предучилищно към начално образование пловдивското НУ „Христо Ботев“ отпразнува 105 г. от основаването си. Децата представиха литературно-музикална програма „Героите оживяват“, а в празничния ден излезе и вестник „Ботеви наследници“, който представя училищния живот.

На страниците му децата разказват за съкровищата, които са открили в домашните библиотеки и класните стаи - любимите книги и поуките в тях. Второкласници рисуват с думи Пипи Дългото чорапче. Детски рисунки и проекти са поместени заедно с кадри от вълнуващо гостуване на третокласниците в библиотеката. Изданието представя и двама умели разказвачи - Велина Сарелска и Антонио Попов от 4. Б клас, които спечелиха поощрителни награди в националния конкурс „Приказка от мен за теб“.

Няма невъзможни неща за учениците и учителите в нашето училище, обобщават деца и преподаватели.

Школският вестник е издаден по модул 4 от Национална програма „Иновации в действие“ - „Чета, научавам, играя и творя“ и „Аз рисувам с думи“.

Много преди днешните иновации да влязат в класните стаи, училището е 

създадено за бежанци от Беломорска Тракия и Македония,

потърсили подслон в Пловдив след Балканската и Междусъюзническата война. През 1914 г. започнал строежът на 5 еднакви училища в различни краища на града.  НУ „Христо Ботев“ изникнало на мястото на зеленчукова градина. Постройката първоначално била едноетажна с 5 класни стаи, учителска стая, хранилище за пособия, помещение за училищния прислужник и изба. Отворила врати през учебната 1914/1915 г. като начално училище с две паралелки, клон на НУ „Христо Г. Данов“. Самостоятелно се развива от 1918 г., като през годините учениците са били от 9 паралелки до 936 деца. Последвали разширяване и подобрения по базата, а за 50-годишнината си школото получило орден „Св. св. Кирил и Методий“ от Народното събрание.

Базово е за обучението на студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“. Има статут на иновативно училище и в момента кандидатства за подновяването му за още 4 години, като фокусът е върху

вплитане на екологичното образование, визуализация и дигитализация.

Участва и в инициативата "Син флаг".

През тази година НУ „Христо Ботев“ за първи път е в Културния календар на Община Пловдив с проекта „От живата музика - към знанията за нея“.

Целта на екипа е качествено образование чрез компетентностния подход и двустранна активност. Развива сътрудничество и интеграция, търси потенциала на всяко дете, разгръща дигиталните, социалните и гражданските умения. Прилага интерактивни методи на преподаване.

Училището кандидатства по програма „Модернизация на учебния процес“ и вече е спечелило финансиране за нови 30 лаптопа. Пак по нея ще бъдат повишени дигиталните компетентности на 36 учители.

Предстои реновиране на дворното пространство и санитарните възли

В момента се актуализира и проект за оформяне на нов корпус чрез преустройство на съществуваща база, в който да има учебни помещения и многофункционална зала за тихи спортове, игри, концерти и срещи.  Целта е там да има подготвителни групи на 4-, 5- и 6-годишни деца, за да стане учебното заведение модел за успешен и плавен преход между предучилищното обучение и началното образование. В момента подготвачетата в училището са само на възраст 6 г. Заради огромния интерес школото ще приеме наесен 5 паралелки първолачета. Желаещите да учат в Ботевото училище са не само от квартала, а от целия град. Екипът е благодарен за подкрепата от родителската общност и общинската администрация.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?