Следвайте ни

Фондация иска да дари устройства на ученици – да учат дистанционно

Училища сами купили за семейства в неравностойно положение, дават им и служебни

viber icon

Фондация иска да дари устройства на деца, които в условията на дистанционно обучение нямат връзка с електронните платформи. Предложението е внесено в Регионалното управление на образованието и от училищата вече е поискана обратна връзка колко такива устройства са нужни, каза началникът Иванка Киркова. При 80 000 ученици в областта необходимостта е в хиляди, добави тя.

Справката вече е върната на организацията, като са спазени изискванията да не се оповестяват лични данни. Предстои да се уточни какви са възможностите на фондацията.

Много училища вече сами купиха устройства на деца, които са в затруднено положение, каза Киркова. Други пък са им дали за ползване у дома такива, с които разполага училището – вместо да ги държат заключени в класните стаи.

По данни на РУО вече за много голяма част от учениците в Пловдивска област се провежда електронно обучение, макар и на места да е частично.

„Казала съм на колегите, че това не е състезание и трябва по-осигурените ресурсно да помагат на останалите, без да се противопоставят и сравняват помежду си – обясни Иванка Киркова. - Не е нужно и колегите с по-малко опит да се хвърлят веднага на дистанционно обучение в реално време. Нека всеки използва начина, който е подходящ за спецификата на училището. Може да се разпространяват и материали на хартиен носител, но при спазване на ограничителните мерки и хигиенните изисквания. Най-важното в момента е да има връзка с всяко дете, независимо от канала“.

Училищата вече имат достъп до платформата на Майкрософт и акаунти за всички ученици, както обеща МОН. Тя може да се ползва там, където до момента не са прилагани облачни технологии.

Киркова поставила задача на експертите по предмети да държат връзка с училищата с деца, за които е затруднено дистанционното обучение, както и с представители на Обществените съвети в тях. Отправена е и молба към кметовете да помагат при нужда.

В първата седмица на уроци от къщи в РУО постъпили и жалби от родители – че учениците са твърде натоварени, че ги засипват със задачи и стоят твърде много пред компютрите.

„Посъветвах учителите да се придържат към умерено темпо. За родителите дистанционното обучение също е новост, и заедно с дистанционната работа за тях самите, променя изцяло ритъма им на живот. Трябва да се съобразим и с това, когато организираме следващия учебен ден и подготвяме материалите“, каза още Киркова.

Как се справя със ситуацията едно училище на село, с ученици изцяло от ромската общност - очаквайте в Marica.bg

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (1)

А.Д.

22.03.2020 | 19:40

Сега “най-важното”са таблетите за учениците. Като иска да дари нещо, да дари на най-нуждаещите се в момента, а именнно - ЛЕКАРИТЕ, тези които са на първа линия срещу пандемията!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?