Следвайте ни

Фонд ще дава стипендии на медицинските кадри

viber icon

Дефицитът на медицински кадри се отчита като един от основните проблеми пред здравеопазването в Пловдив.

Затова в проекта на общинската Здравна стратегия се предвижда създаването на Фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектора. Експертите възнамеряват той да бъде основен инструмент за привличане и задържане на медицински специалисти в здравната система на общинско ниво.

В тази връзка стратегията предписва Фондът да се прилага за обучение и специализация на лекари, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти според конкретните нужди на общинските лечебни заведения.

Помощта за обучените в тези специалности ще се предлага  под формата на ежемесечни стипендии, а ресурси за тях ще постъпват чрез вноски от страна на общинските болници, както и публични финансови програми и проекти. Дарителските кампании също са залегнали като част от механизма по финансиране в концепцията.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?