Следвайте ни

Фирмите, обучаващи учители, с приходи от стотици хиляди

Част от събитията са проведени извън рамките на училищата - в различни курортни селища

viber icon

Две от дружествата, провеждащи обучения и професионални квалификации за учители, са „Юнивърсал Скул" и „КК Образование". Управител и на двете фирми е Валентина Дачева, като тя е и едноличен собственик на регистрираната в Стамболийски „Юнивърсал Скул". Собственик на „КК Образование" със седалище на ул. „Кемера" в квартал "Столипиново" пък е 25-годишният Петър Генов. Макар фирмата на Дачева да е създадена още през 2014 година, няма нито един публикуван финансов отчет. Информацията в Търговския регистър и редица други информационни масиви и за двете дружества е повече от оскъдна.

„Марица" успя да стигне до част от приходите на фирмите с управител Дачева. „КК Образование" е имала приходи от 41 хиляди лева през 2017 г. Значително по-сериозен оборот е реализирала „Юнивърсал Скул". В първата си година дружеството има 23 хил. лева нетен приход, последван от 36 хиляди за следващата година. За 2016-а няма никаква обявена информация за приходи или разходи на фирмата, собственост на Валентина Дачева, но за 2017 година са отчетени внушителните 242 хиляди приход.

„Юнивърсал Скул" наистина организира обучения и семинари в редица училища не само в Пловдив и региона, но и в цялата страна. Така например дружеството е получило общо 8120 лева от ЕГ "Пловдив" за два семинара на тема „Превенция на насилието в училище" и „Обучение за нови възможности за придобиване на квалификация на учителите". Според документите обученията са се провели през март и юни 2017 г. и на тях са присъствали всички учители от гимназията. След наш въпроси част от тях не успяха да си спомнят какви точно са били темите на семинарите. 

2100 лв. пък фирмата е получила от общото училище в Ново село, община Стамболийски, за други две обучения, свързани със стреса на работното място и по програма, наречена „Училище 21". Средства са получени и от ОУ „Христо Ботев" в Бургас. Директорът на ОУ „Иван Вазов" в село Русокастро, община Бургас, пък е преминал общо 4 курса при лектори от „Юнивърсал Скул".

От документи за различните проведени обучения из цялата страна е видно, че в голямата си част сумите, заложени за подобна дейност, са между 250 и 1000 лв., като единици са тези, над 1500 лв. Това значи, че за 2017 г., когато от „Юнивърсал Скул" са реализирали приход от над 240 000 лева, те трябва да са провели поне 500 обучения за учители и директори из цялата страна, при това само с четирима служители, които да ги извършат. Всички те са платени през делегираните бюджети на училищата. Голяма част от семинарите пък са проведени извън училищата - в различни курортни селища.

Още за скандала в пловдивското образование - четете по-късно в Marica.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?