Фил Филипов: Кой казва, че отличникът не успява в живота

Не съм дисидент, избягах заради гаджета, пари и коли, казва днешният милионер

В НУ „Христо Ботев” спорят дали видният български бизнесмен Фил Филипов е милиардер, или прост мултимилионер. Това, в което са категорични, е, че преди повече от 60 години той е учил в училището им и бил истинска читанка. „Пълен отличник. През 1963 година, когато е на 17 години, избягал в Гърция. Знаем, че първите години е работил тежък физически труд по 12 часа на ден. Видели са, че има качества, и са го издигнали. Сега взима закъсали предприятия и ги оздравява”, разказва директорът Иван Пенев.

Историята разказва, че Фил Филипов отива с четирима свои приятели в свиленградското село Генералово на сватба. Близо до него е пропусквателният пункт Капитан Андреево, Марица минава край селото, преди да влезе в Гръцко. Филипов преминава реката с комсомолската си книжка в джоба и попада в бежански лагер. В първите си години в странство е метач и хамалин, но после влиза в университет. Става един от най-добрите на мебели, след това става специалист по строителни и селскостопански машини. Накрая става президент на International Harvestar в Париж. Признава, че не е избягал от „антикомунизъм”, а заради „гаджета, пари и коли”. „Аз си намерих мястото в този филм”, разказва Фил Филипов.

Купува първата си губеща германска компания „Атлас” за 1 евро. Когато казва на западноевропейските ленивци, че трябва да работят яко поне по 40 часа на седмица вместо по 35, те вдигат стачка. „Аз не съм Червеният кръст и не мога да плащам от джоба си милостиня! Трябва да се работи”, им казва Фил и така става един от най-мразените хора в Германия. Сега „Атлас” е образцова компания. Синът му Стив, който никога не е живял тук, говори перфектен български език.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?