71

Фаталната задача 13: Оценяват четвъртокласниците според условието, което са имали

Четвъртокласниците, които получиха изпитни варианти с некоректен чертеж на задача 13 на националното външно оценяване по математика, няма да бъдат ощетени. Това увери началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. Децата ще получат 3 точки за този отговор, който е верен според чертежа, по който са работили.

Както „Марица“ писа, проблемът е възникнал при отварянето на файла с изпитния вариант в пловдивското ОУ „Кочо Честеменски“ и размножаването му за всичките 62-ма четвъртокласници от трите паралелки там. В техните екземпляри на фигурата на зад. 13 липсва една от страните на правоъгълник. Това променя верния отговор. От децата се очаква да открият 5 правоъгълника на чертежа, но те виждат само 3. Някои от тях са задали въпрос към квестор дали я има липсващата страна, тъй като чертежът изглеждал недовършен, но отговорът е бил да работят според това, което е отпечатано.

Регионалното управление на образованието е извършило проверка. Нашето предложение към МОН бе на всички деца, които са получили грешно условие, да бъдат дадени по 3 точки за задача 13, каза началникът на  РУО Антоанета Пакова. Нагласата в министерството е по-скоро да се оцени според решението – тоест, ако чертежът е без едната страна и детето е посочило 3 правоъгълника, това е верният отговор според това условие и то ще получи 3 точки.

До момента обаче няма официално становище от МОН по случая, въпреки многократни запитвания на „Марица“ как ще се процедира, какво е установила проверката и дали има проблеми и в други учебни заведения.

Късно снощи е приключила работата на националната комисия и днес ще бъдат обявени резултатите на четвъртокласниците от националните външни оценявания по български език и литература и по математика.

Те са само текуща оценка на знанията, която показва доколко учениците са усвоили нужните знания и умения в начален етап на образование.

От голямо значение обаче са за децата, които кандидатстват в паралелки с прием в пети клас. По закон на състезателен принцип има право да приема петокласници само МГ „Акад. Кирил Попов“. Има обаче пловдивски училища, които от години провеждат изпити под формата на състезания със сложност, по-висока, отколкото на НВО. Балообразуването е с оценките от НВО и резултатите от тези 4 състезания, които са по български език и литература, математика, „Човекът и обществото“ и „Човекът и природата“. Така за някои ученици кандидатстването след 4. клас се оказва по-тежко дори от приема в гимназия след основно образование.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Извинете се

Извинете се

10.06.2023 | 18:10

Редно е , да отидете и да поднесете извинение на хората! Ако имате поне малко морал, дори го напишете!

Отговори
4 0
Маскари

Маскари

10.06.2023 | 11:40

Омаскарихте хората за няма нищо! Къде ви е честта и достойнството? Писателката, с какви очи ще ги погледне тези хора? Просто си взе хонорара ! Ами после? Я , русата да отговори на въпроса, защо така е станало и в колко училища,какво е станало ...? А там проверка направи ли перхидрол? Май изпълняваш поръчки или по симпатии-фина#со&# ? Да вземете да си ходите! Няма да издържим и ще кажем много истини с доказателства! За писателката , тя да си помисли...! Обидата остава!

Отговори
9 0
Родител

Родител

09.06.2023 | 19:42

Детето ми няма да мръдна от Кочо Честемески . Разкошен колектив и ръководство. Големи плюнки и завист! Пълни отличници сме! Завиждайте!

Отговори
12 4
Мислеща

Мислеща

09.06.2023 | 17:26

Когото грешката не е у децата или училището, логично е тяхната задача да се оцени коректно. Лудост е да се мисли, че хората не са си свършили работата и са го направили в ущърб на своите ученици. Какво ли става там където няма видеонаблюдение? Просто вертикалната "черта", а не линия, според началничката не е "излязла"....Виновните отново си търсят не където трябва, а въпросът е принципен.

Отговори
20 1
Зрелище

Зрелище

09.06.2023 | 17:15

Угодиха ли Ви г-жо Кандева?Получихте ли поредното си журналистическо зрелище,в което сривате честта и достойнството на българския учител,на училищната институция?Темата за морални ценности и уважение Ви е далечна.За благодарността не коментираме...тя е въпрос на личен избор.

Отговори
19 0
Малий

Малий

09.06.2023 | 14:58

Малий, , кандидатстване след 4.клас!!! Родители, наясно ли сте какво причинявате на децата си, заради собствените си нереализирани мечти...¿ Егати, селяндурите дето сте!

Отговори
25 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?