Следвайте ни

Езикова ваканция на ски и сноуборд в Швейцария

viber icon

Да напредваш с английския до обяд, а после - по снежните швейцарски склонове. Или да развържеш езика на немски и да минеш курс по сноуборд в Алпите.

 

Зимните езикови ваканции предлагат такова бяло приключение в световноизвестни курорти. Форматът е като популярните през лятото пътувания - учене и забавление. Актуалните офертите за предстоящия сезон бяха обявени само преди дни, а в последните години все по-често се превръщат и в подарък за тийнейджъра за Коледа вместо скъп телефон или таблет.

Една от възможните дестинации е La Garenne - пансионно училище в Швейцария, основано от семейство Меан през 1947 г. във френската част на ски курорта Виларс сур Олон на 1300 м надморска височина. Разкрива гледки към планински върхове и долини, към Монтрьо, Лозана и Женева.

Философията на училището е основана на традиционните ценности

отговорност, добро отношение и сигурност на децата. Учителите, които работят там през учебната година, посрещат децата чужденци през ваканцията, като всеки отговаря за двама от гостите.

След закуската от 8 до обяд са модулите по английски, а след 13.30 - ски и сноуборд. Следва следобедна закуска, извънкласни занимания, в 21 часа всички са по леглата. При едноседмичен престой в общежитие цената е 3500 франка. Друго швейцарско предложение е училище Les Elfes, където може да се учи английски, немски, френски, испански. Приема курсисти от 7 до 18 г., ако имат ниво поне А1. За разлика от други училища, чиито езикови ваканции се разминават със зимната ваканция на българските ученици, Les Elfes предлага варианти още от декември срещу 2315 швейцарски франка за седмица при настаняване в общежитие.

Известният планински курорт Вербиер във френската част на Швейцария с надморската височина от 3300 м гарантира плътна снежна покривка от декември до април, а в района има 450 км ски писти и над 100 кабинкови лифта, както и специална ски писта за абсолютно начинаещи.

 Децата от международния лагер се настаняват в две типични швейцарски алпийски хижи

- една за момчетата и една за момичетата. Всяка има столова и зона за почивка,  открита камина и тераса с барбекю, денонощно работеща рецепция. На разположение на курсистите са класни стаи, конферентни зали, библиотека, зала за игри, кино, музикална стая, дискотека и интернет зала.

Вариантите за престоя са няколко според интересите. Единият формат е ски или сноуборд курс с 15 учебни часа на седмица, като програмата включва практикуване на зимния спорт под ръководството квалифицирани инструктори. Могат да започнат и абсолютно начинаещи.

 Групите са малки,

заниманията са всеки ден по три часа сутрин и следобед. От 9 до 12 часа курсистите усвояват нови техники и усъвършенстват уменията си с инструктор. През следобедните часове свободно упражняват наученото сутринта. От 17 до 19 часа в неделя, понеделник, вторник и четвъртък могат да се включат в часове по английски, френски, испански или немски език, като се набляга на говоренето. Групите са до 7 ученици. Който набляга на забавленията, вместо на езиковата подготовка, може да я замени с каране на шейни, катерене по ледени склонове, фигурно пързаляне, хокей, кърлинг, плуване, скуош и др.

Курсът с по-сериозно застъпена образователна част включва 6 уч. часа ски или сноуборд и 18 часа чужд език на седмица. Подходящ е за ученици, които се подготвят за изпит или желаят да напреднат бързо с езика. Фокусът е върху четенето и писането. Часовете са предимно сутрин и се съчетават с уроците по ски или сноуборд. Курсистите могат да вземат участие в организираната развлекателна програма следобед: плуване, разходка до Вербиер, отборни игри в лагера. Има вариант да се отиде с лична екипировка или да се наеме от училището.

Организира се и целодневна екскурзия до известен швейцарски град, посещение на олимпийския музей в Лозана, старата част на Женева, ботаническата градина, сградата на ООН. Може да се разгледат още Монтрьо и средновековният замък Шийон.

 

 

На 10 минути от Мюнхен

В немския курортен град Линдеберг езиковите ваканции са от 5 януари до края на февруари срещу 1560 евро за 1 седмица престой в подножието на Алпите, на 2 часа от Мюнхен.

Училището е на 10 минути от центъра на града, сред разкошен парк, от който се открива изглед към алпийските върхове и езерото Констанц. Обучението и настаняването са на едно и също място, като разпределянето по стаи става спрямо нивото на владеене на немски. Обучението по чуждия език е в рамките на 25 часа седмично, всеки следобeд по два часа се карат ски, а в събота има екскурзия в Алпите.

В дните с лошо време забавленията са в езиковия център, където има плувен басейн, миниголф, футболно игрище, театрална зала, ателиета по изкуства, билярд, дартс и барбекю. В близост има игрища за волейбол, баскетбол хандбал, бадминтон, тенис на маса и кърлинг.

 

 

В града на Пикасо и Антонио Бандерас

С януарска програма за ученици от 14 до 18 г. е Enforex - Winter camp в Испания. Цената за една седмица е 1420 евро, като може да се избира между три града.

Столицата Мадрид привлича с уникалните си забележителности като кралския дворец, музея Прадо, площад „Сибелес”, катедралата „Алмудена”, Четирите бизнес кули, стадион „Сантяго Бернабеу”, музея на кралица София.

Училището е разположено на 1800 кв. м, в центъра на Мадрид и представлява реновирана 3-етажна историческа сграда с 38 класни стаи, конферентни зали, библиотека, зона за отдих, компютърна зала.

Гранада в югоизточната част на Испания, област Андалусия, пък е в подножието на най-високата планина на Пиренейския полуостров - Сиера Невада (3480 м). Градът е туристически център, чиято архитектура разкрива въздействието едновременно на християнската, еврейската и мюсюлманската култура. Най-посещаваната забележителност в Гранада е дворцов комплекс Алхамбра. Други интересни места в града са Катедралата на Гранада, Музеят на науките и др.

Който избере Малага, ще попадне в родното място на Антонио Бандерас в област Андалусия с прекрасни плажни ивици, където могат да се видят също мавърските замъци Алказаба и Гибралфаро, Римският амфитеатър от І век пр.н.е., родната къща на Пикасо, Катедралата на Малага, Арената за корида и др.

Часовете се провеждат в историческа, но реновирана 4-етажна сграда, с типична андалуска архитектура и на пешеходно разстояние от плажа и други туристически атракции.

Курсът е с хорариум 20 часа седмично и в трите локации. Може да се отседне в общежитие или в приемно семейство.

Във викториански манастир на Острова на метри от базата на "Арсенал"

Великобритания, която е най-предпочитаната дестинация за лятна езикова ваканция, има и зимни предложения - например Сейнт Олбънс между 5 януари и 15 февруари на цена 1130 британски лири за седмица.

Градът е известен с катедралата си, богатата си история, останки от римско време и Средновековието, красивите си паркове и спортната база на футболен клуб „Арсенал”. Намира се близо до Оксфорд и Кеймбридж. Кампусът е във викториански манастир на площ от 60 акра. Основната сграда, в която курсистите живеят, обучават се и прекарват свободното си време, е оформена в традиционна четириъгълна форма с вътрешен двор. Има и допълнителна сграда за учебни занятия и настаняване.

 Програмата включва 20 учебни часа седмично, 

продължителността може да е от 1 до 6 седмици. Програмата съчетава изучаване на английски с разнообразие от занимания през свободното време. Обикновено обучението по английски се провежда сутрин. Часовете са фокусирани върху проект по определена тема, като всяка седмица тя е различна - от магия и мистерия, през замъци и шотландски мъжки поли до герои и легенди.

При пристигане курсистите избират две допълнителни занимания. Ако се спрат на стрелба, учат и свързана с нея лексика и фрази. Друга опция е британски игри, които се играят в пансионните училища - крикет, раундърс, доджбол, футбол, хандбал, лакрос, тенис на маса. Чрез тях децата се запознават с културата в британските училища, подобряват уменията си за работа в екип и своята увереност. В заниманията по футбол се изучават различни техники за игра, курсистите усъвършенстват уменията си за работа в екип и научават разнообразна лексика, свързана с футбола. Програмата за здраве и фитнес пък включва упражнения, здравословна храна и учи как се приготвя.

Застъпени са и различни академични предмети.  

По британска литература се обсъждат творби  от времето на Шекспир до „Хари Потър”,

изучават се автори, които пишат за млада аудитория. Подобряват се уменията за четене с разбиране и опознаване на британската култура, обогатява се лексиката.

По журналистика се учат техники за проучване и събиране на информация, провеждане на интервюта, проверка на факти, писане на новини и коригиране. Курсистите създават дизайн и съдържание на вестник или списание.

Има и творчески занимания - изкуство и дизайн, фотография и създаване на филм, театър, танци, музика.

Общи развлечения като игри, състезания, дискотека, шоу на талантите дават възможност за общуване на децата от цял свят.

А всяка седмица в сряда и събота се организират целодневни образователни екскурзии. Чрез тях

учениците опознават британския начин на живот

и култура. Посещават се Оксфорд, Кеймбридж, Лондон, Стратфорд на Ейвът - родното място на Шекспир, Студиото Хари Потър.

Всеки курсист участва в целодневна екскурзия до Лондон, по време на която се прави пешеходна обиколка на забележителности, организира се разходка с корабче или посещение на известен лондонски музей.

На 24-26 януари се организира в тридневна екскурзия до Единбург, където учениците да вкусят традиционна храна, да посетят историческите забележителности и да потанцуват шотландски танци.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?