Следвайте ни

Ето улицата на дълголетниците в Пловдив СНИМКИ

Старите занаятчии от кварталчето срещу "Тримонциум" оцеляват в битката с моловете и китайското карго с услуги по съседски

viber icon

"Раковски" е една от най-тихите и спокойни пловдивски улици, макар да носи името на първия български бунтар, поставил основите на националното освободително движение. Започва от градинката на ул. "Капитан Райчо" и завърши до дома за социални грижи "Св. Петка" който се намира в близост до едноименния православен храм.

На улицата живее един от най-възрастните пловдивчани - 102-годишният дядо Георги. Казва, че през целия си живот е бил градски човек, а битието му разбива представата, че столетници се раждат само в планините. Сред съседите му има още няколко достолепни мъже и жени, което превръща мястото в квартала на дълголетниците.    

Макар да се намира в идеалния център, улицата е далеч от градския шум и забързания модерен свят. На "Раковски" са оцелели стара антикварна книжарница и няколко едновремешни работилници. Занаятчиите в тях оцеляват в битката с моловете и китайското карго с качеството на услугите, които предоставят най-вече за съседите си.  Най-много клиентела са запазили обущарското дюкянче и ателието за кожени изделия. Възрастните жители от квартала разказват, че предпочитат да поправят кожените си чанти и да боядисват старите кожуси и якета, вместо да купуват модерна конфекция от нароилите се наоколо търговски центрове. „Държим един на друг и се подкрепяме. Затова духът на квартала е жив“, разсъждава дядо Георги, стискайки бастун в ръка.

Заедно с хората тук дълъг живот имат и сградите. Макар кварталът лека-полека да се огъва под натиска на модерната урбанизация, много от старите къщи са запазени. По криволичещата уличка, покрита с павета, се редуват чисто нови жилищни кооперации и вековни къщи с провиснали дървени капаци.

Съкварталците отдавна са свикнали с антикварната книжарница на ъгъла. Не знаят обаче дали по рафтовете в нея може да се намери "Горски пътник" от патрона на улицата Георги Сава Раковски. Като цяло повечето хора не си спомнят много от биографията на националния герой. Само един човек се сеща, че истинското му име е Съби Стойков Попович, както и фактът, че Раковски е сред двигателите на Тайното общество в Свищов, което след Кримската война за пръв път развява трибагреника в бяло, зелено и червено.   

Надълго и широко за стратега на българското национално-освободително движение обаче ни разказва художникът Андрей Мановски. Той живее на една от пресечките, но е важна част от постоянното присъствие на улицата. „Знам всичко за Георги Раковски. Той е първият и основен идеолог  на българското освобождение. Стига до извода, че трябва да се създаде четническо движение за тази цел. Раковски е първият български интелектуалец, разбрал, че пред европейския свят трябва да се държиш и обличаш  по подобаващ начин. Имал е личел телохранител, движил се е с файтони. Държал се е като княз на българите и истински родолюбец“, разказва художникът. Притеснява се, че днешните поколения гледат глупави американски филми, вместо да потънат в магическия свят на книгите.

„Едно време по улица „Раковски“ съм ходил на училище. Тя беше с калдъръм. Познавахме всеки камък и само със стъпки, без да гледаме, можехме да се ориентираме точно къде се намираме, спомня си Мановски.

Хората от улица "Раковски" си харесват квартала и съжаляват, че градът твърде бързо и безогледно се променя, губейки постепенно част от уникалния си дух. Но признават, че процесът е необратим, защото никой не е спечелил битката с времето.   

 


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?