Следвайте ни

Ето как бранят децата ни, ако терористите ударят

Училищният гард звъни първо на директора, после на 112, параджията извежда малките

viber icon

И параджията, наравно с охранители, учители и административен персонал, ще изнася деца и ще оказва първа помощ, ако терористи нападнат учебно заведение в Пловдив. СУ „Паисий Хилендарски” разписа задълженията на всеки човек от персонала от директора до чистачката, ако възникне такава ситуация.

Планът за превенция и противодействие е съставен от школото, както и от всички други учебни заведения, след като преди няколко седмици МОН го изиска и чрез Регионалното управление по образование прати указания какво да съдържа той.

Днес планът на СУ „Паисий Хилендарски” ще бъде представен на Педагогически съвет и всеки в персонала ще се запознае със своите ангажименти. „Целта е да се обостри вниманието на охраната и служителите. Не можем да се предпазим, никой никъде по света не може да вземе мерки, които да действат превантивно на 100%”, направи уговорка Росен Събчев, зам.-директор по административната дейност.

В плана на школото са разписани действия не по принцип, а за конкретни ситуации - при взрив в учебната сграда, при заплаха по телефона, при нападение от въоръжен човек или група хора, при анонимна закана във Фейсбук, при намиране на съмнителен пакет, при масови безредици и в случай на шантаж и друг вид насилие.

Общото между всички тези примерни ситуации е, че школският гард трябва да реагира пръв и най-напред да уведоми директора, дори преди да набере 112. Ако на първо четене опасността е по-голяма, се очаква да задейства паник-ботуна и да извика подкрепление от СОТ или близкото 4-о РУП.

В плана е предвидена суха тренировка, каквато МОН изисква в указанията да се прави поне два пъти в годината със симулация на терористично нападение. И до момента такива се провеждат в училищата, но за случаи на пожари, аварии и природни бедствия. Първата симулация с елемент на тероризъм в СУ „Паисий Хилендарски” ще е в края на март или началото на април.

Тя ще протече така, както  и досега, но ще заложим друг сюжет, увери Росен Събчев. Той разказа как се е случила последната евакуация през есента. Тогава била разиграна ситуация с пожар в кабинет 4.

След извеждането на учениците задължително се докладва къде има останали деца, обясни зам.-директорът. После сценарият усложнил положението - дете със счупен крак не е успяло да напусне сградата и е блокирано вътре. Санитарното звено с предварително разписан състав, в който е и параджията, трябва да окаже първа помощ.

В него по правило има само мъже, за да са в състояние да изнесат на ръце човек. Школото има на разположение даже инвалидна количка. Междувременно, докато спасяват детето със счупения крак, параджията и охраната узнават, че критична ситуация има и в кабинет 40 на третия етаж, и пак грабват пожарогасителите. 

Тъй като характерът на терористично нападение е по-различен от спецификата при пожар, авария или бедствие, възможно е училището за търси съдействие от полицията при предстоящите тренинги. Тя вече присъства в училището под формата на тъй наречената „Полицейска академия”, като униформените са запознавали децата дори с това как действат на терен полицейските кучета и са показвали как се снемат отпечатъци.

В крайна сметка всички учебни евакуации имат за основна цел децата да притръпнат и да имат психологическа подготовка, за да не настане паника, ако наистина се случи нещастие, обобщи Росен Събчев.

Както се опасяваха и други директори, затруднения има по отношение на директивата да не се допуска спиране и паркиране в района на училището на коли, които не са на персонала. В случая с ПУ "Паисий Хилендарски" е трудно да се ограничи достъпът и да се упражнява контрол в северната част на двора зад учебната сграда, където влизат коли на фирми, зареждащи стола. Всяка доставя различни продукти по свой график.

Както изискваше указанието на МОН, антитерористичните планове на училищата вече са изпратени в Регионалното управление по образование. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?