71

Епископ Арсений към учениците: Дръжте се за доброто!

Мили деца, за доброто се дръжте, обърна се Знеполският епископ Арсений към учениците  от пловдивското ОУ „Кочо Честеменски“. Той бе техен гост на откриването на учебната година днес заедно с началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова и пловдивските синдикални лидери Петранка Калоферова и Цило Нейчев.

Епископ Арсений пожела да се запознае с всяко дете поотделно. Но понеже са толкова много, паралелките от всеки клас му помахаха по ред от първи до седми клас. А най-възторжени бяха мъниците от подготвителната група. Духовникът отслужи водосвет и благослови всички на старта на учебната година.

Днес прекрачвате прага на училището, за да седнете на чина, да получавате знания и да се просвещавате, обърна се епископ Арсений към учениците. Сравни децата и учителите с пъстър венец, в който взаимно се допълват.

„Като познавам трудностите и напрежението в работата му, благоговея пред българския учител. Преподавателите са съвременните будители. Те имат мисията да дават знания и да възпитават. Защото знанието и възпитанието вървят ръка за ръка. Обичайте, уважавайте, почитайте учителя", заръча духовникът.

Без знание възпитание, мъдрост и търпение обществото ни ще бъде болно, предупреди Знеполският епископ. Насърчи децата да следват доброто, за да изградят своя морален облик и той да е техният щит срещу духовното невежество. Духовникът подчерта, че това е грижа на цялото общество.

Живеем в цинизъм и разврат, които ни заливат от билбордовете, телевизията и рекламите. Душите на нашите деца са потънали в тази тиня. Нека да сме бдителни, за да възпитаме вяра и родолюбие,

призова той.

Родителите насърчи да са опора и подкрепа на учителите в изпитания. Нека да се уважаваме, да си помагаме, да сме пример, апелира още епископ Арсений. Така децата също ще бъдат човеколюбиви и търпеливи.

Духовникът изрази радост от завръщането на Иванка Киркова начело на Регионалното управление на образованието в Пловдив. И изтъкна, че това е пример как правдата, постоянството и истината побеждават.

„Много съм щастлива да съм днес тук с вас - каза на свой ред Иванка Киркова. -  През последните две години продължавах да ви подкрепям и продължавахме да сме заедно. Истински вярвам, че ще останем една общност. Защото в тези тежки времена - трудни, динамични, сложни, времена на противопоставяне, на нечестни битки, ако нямах подкрепата - вашата и вашата, и вашата, нямаше да успея и да съм това, което съм сега.

Българското училище съхранява и трябва да продължи да пази традицията, да възпитава човешките и духовните ценности, да продължи да дава знания. Но вече е време да се замислим как да управляваме тези знания. Как да ги съхраняваме и надграждаме. Ключът да спечеля срещу неправдата е и това, че имах знания. Те ме направиха свободна.  В навечерието на християнския празник Вяра, Надежда и Любов,

нека да тръгнем с вяра, да продължим с надежда, да живеем и творим с любовта.

От името на родителите председателят на Обществения съвет Гергана Костадинова пожела на екипа да следва традиции и да създава мечти. Към тази заръка се присъедини и директорката на ОУ "Кочо Честеменски" Златка Алдженаби.

А мечтите първо грейнаха на лицата на най-малките.

Децата са усмивки, а усмивките - деца, издекламираха малчуганите от подготиветлната група, за които детството още е златна люлка, пълна с чудеса и звезди.

„Ето на, порасна, ученик си вече…“, поеха щафетата първолачетата.

А седмокласниците, за които тази учебна година е последната в ОУ „Кочо Честеменски“, отправиха поздрав с песента „Вълшебен ден“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Родител

Родител

17.09.2023 | 17:31

Най-хубавото училище!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?