2374

Емблемата на града - пловдивската Алма Матер, празнува днес

От 1973 г. д​атата 30 март се отбелязва като празник на най-голямото висше училище в Южна България. Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, една от емблемите на града, е и вторият по големина ВУЗ в страната, след СУ „Св. Климент Охридски“. Основан е през 1961 г. като Висш педагогически институт по природоматематически науки, а е обявен за университет през 1972 година.

  В университета се обучават студенти в над 90 бакалавърски и над 100 магистърски програми по природни, хуманитарни, обществени и икономически науки. В ПУ „Паисий Хилендарски“ работят над 900 преподаватели и служители, от които 30 професори, 160 доценти - общо 550 висококвалифицирани щатни преподаватели. Обучават се над 13 000 редовни студенти и около 5000 задочници в 9 факултета, както и в два филиала в Смолян и Кърджали. 

Пловдивският университет разполага с всичко необходимо за пълноценно модерно обучение - библиотека, университетско издателство, центрове за дистанционно обучение и кариерно ориентиране.

Университетът поддържа активни международни контакти с почти всички европейски страни, САЩ и страните от Азия и Африка. Заедно с други европейски университети участва в програми на Европейския съюз, за научни изследвания получава пари от американски и швейцарски фондове. 

Любопитно е, че при завършването на Пловдивския университет по традиция студентите полагат Галилеевата клетва, която гласи следното: 

АЗ, ВЪЗПИТАНИКЪТ на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”,
като навлизам в редовете на българската интелигенция,
СЕ ЗАКЛЕВАМ:
– да пазя името на университета,
който разкри пред мен света на науката;
– да защитя достойно професионалната си подготовка;
– да използвам научните си познания единствено за добро,
за напредък,
за хуманизация на света;
– да съдействам за издигане на човека
като висш критерий за всяка научна и социална дейност;
– да утвърждавам в себе си и в обществото
основните принципи на човешкия морал;
– верен на своя народ,
да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще;
– да бъда достоен гражданин на Отечеството си!
ЗАКЛЕХ СЕ!

 

На 7 януари 1989 година на площада пред църквата „Санта Кроче“ във Флоренция, където е погребан Галилео Галилей, по време на провеждането на възпоменателно шествие в негова чест, прозвучава призив да се въведе във всички университети и институти, така наречената Галилеева клетва, по аналогия с Хипократовата – чието произнасяне да бъде акт на тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието в името на хуманизацията на света.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 11 оценки
4.5/5 от 11 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
даскал

даскал

30.03.2023 | 09:07

ква емблема , бе? завод за безработни!

Отговори
3 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?