Следвайте ни

Електронният четец срещна книгите на Вазов в „Народните будители и аз“

viber icon

Тийнейджър с електронен четец срещна дядо с две томчета на Вазов под асмата на село в есе на осмокласничка от Математическата гимназия – за да си поговорят за Балкана, Странджата и Македонски, за живия и изгубен патриотизъм. Със съчинението си „Библиотеката на дядо“ Меглена се подреди  сред призьорите в индивидуалната надпревара на националната инициатива „Народните будители и аз“.

Общо 159 участници от 29 училища в 10 области се включиха в конкурса с рисунка, мултимедия, стихотворение, есе или разказ на тема „По пътя на българската свобода“. За първи път тази година има и автори от Молдова и Северна Македония.

Кметът Здравко Димитров награди днес най-добрите участници в церемония на Римския стадион.

Заради извънредното положение комплексната битка тази година остава незавършена и няма как да се излъчат градски и областни първенци след надпревари на училищно, районно, градско ниво и между общините. Няма вариант  регламентът за отборните битки да се спази при онлайн формат, обясниха организаторите на националната инициатива „Народните будители и аз“. Тя се реализира вече десета година от Ротари и Зонта в  партньорство с Община Пловдив, Общински комитет „Васил Левски“  и Общински читалищен съюз.

„Трябва да се гордеем с тези деца. Младите правят това, което им харесва, ние трябва да им помагаме. Има смисъл да знаем кои сме, откъде идваме и какво искаме“, обърна се към победителите кметът Здравко Димитров.

Златка Атанасова от ПГ „Златю Бояджиев“ в Брезово се включи в изложбата на 30-те най-добри рисунки от конкурса с портрети на Васил Левски. Десетокласничката учи за готвач и още миналата година била в отбора на школото, който достигна до второто място в областта, изучавайки биографията на Хаджи Димитър.  Сега новото предизвикателство пред учениците, голяма част от които са от малцинствата, бе да изобразят своя Левски. Златка си помогнала с фотоси на Апостола и го нарисувала изправен пред разярен лъв, под фигурите добавила и една от крилатите му фрази: „Дела трябват, а не думи!“

„Ще се сетиш ли за просветител съвременник - предизвика връстниците си единайсетокласничката от Кърждали Кристина Йовчева. – Ще посегнеш ли съм телефона да потърсиш в интернет? Защо ти е да знаеш, като никой не знае?! Сравняваш се с посредствеността на други хора. Нека ти разкажа…“ И момичето сподели наученото за Вазов.

„Нашето поколение няма потребност да познава героите. Почитаме ги само на Трети март. И в минутата мълчание мислим за покупките, които трябва да направим“, сподели горчиво Кристина.

Пренесе гостите на церемонията и на училищно тържество на първолаци, на което малчуган е съсредоточен не да запомни героя, а думичката от стихотворението за него. А майка му  се е фокусирала кога ще дойде неговият ред, за да го снима и събира с кадъра лайкове във Фейсбук.

„Едно от най-лошите решения на израстването е да се откажеш от героите. Гонейки модното, изоставяме родното!“, опита да отрезви своето поколение момичето от Кърджали. То е тазгодишният първенец в надпреварата за есе със своето „Стресни се, племе закъсняло“.

Стефан Гайдаров пък е сред най-добрите  в раздела за мултимедийна презентация. Седмокласникът от ОУ „Алеко Константинов“ посветил своята на Екзарх Йосиф. И я подготвил с новите технологиите, но и по старомодния начин – прелиствайки книги от библиотеката. Помогнала и майка му  Весела Гайдарова.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?