Следвайте ни

Електромобил  паркира в двора на Автото ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Електромобил паркира в двора на ПГТСТ "Гоце Делчев" в Пловдив, а учениците пъргаво запретнаха ръкави и вдигнаха капака на возилото. И от там почна трескавото обсъждане за частите на електрическия автомобил, предимствата и недостатъците му. Това се случи в Деня на отворените врати, когато гимназистите и директорът на школото посрещнаха седмокласниците в обновените работилници на гимназията.

Учениците от Автото бяха любопитни да узнаят колко километра може да измине с едно зареждане електромобилът. „До 310 км“, поясни Християн Белчилов, търговски директор в София  Франс Ауто. Това е фирмата, която предостави колата, за да се запознаят момчетата с особеностите й. 

Белчилов добави, че автомобилът е оборудван е със система, която следи трафика и има възможност за аварийно спиране при извънредни ситуации. Учениците се интересуваха още и какъв е пробегът на колата с едно зареждане, колко конски сили е и каква е максималната й скорост. Директорът на ПГТСТ "Гоце Делчев" Бойка Борисова обясни, че в партньорство с „Пежо“- България предвиждат догодина нова специалност „Електрически превозни средства“. Именно заради това и демонстрацията е изключително ценна. 


 
Денят на отворените врати продължи с обиколка на учебната база, като целта беше да се покаже живота на училището. Така седмокласници от Пловдив, на които и предстои кандидатстване, видяха работилниците по строителство и двата автосервиза. Наскоро гимназията откри обновения си сервиз, който е оборудван с нов стенд, подемник, уред за балансиране на гуми. Сервизът беше реновиран от учениците от строителните паралелки. 

В кабинетите по общообразователни предмети пък беше демонстрирано, че училището работи с мултимедия. В часа по чужд език учениците гледаха образователен филм на английски за двигателите с вътрешно горене. А в часовете по лабораторна практика Ахарон Кочиян казва, че се е научил как да свързва волтметър и амперметър. „Волтметърът се свързва успоредно във веригата, а амперметърът – последователно. Съпротивлението пък се бележи с ом“, добави Кочиян.

„В кабинета по безопасност на движението листовките се решават на таблети“, уточни директорът. Училището разполага с 5 учебни автомобила, на които учениците се учат да шофират в продължение на година, а след това получават и безплатна книжка.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Зъмтика

Зъмтика

01.06.2021 | 21:15

Брандирана от Жоро Петков, маниаци.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?