3906

Електрически камион влезе в гимназията по машиностроене

Вместо класна стая и уроци от учебник, учениците от Професионалната гимназия по машиностроене /ПГМ/ ще учат в реални производствени условия. Днес в училището тържествено бе открит модерен технологичен комплекс с лаборатория и оборудване. Той е дело на компании от Тракия икономическа зона – "Макском" ЕООД и "Милара Интернешънъл" ООД. Така пловдивският бизнес за пореден път подава ръка на образованието, за да го направи модерно и съвременно, а и за да си „произведе“ кадри. 

„Имаме нужда от квалифицирана работна ръка и наистина вярваме, че образованите хора живеят по-добре“, аргументира се изп.дир. на „Милара“ Радослав Макавеев. „Щастлив съм, че с училището сме партньори. Защото настоящето дърпа напред, а образованието понякога изостава“, допълни Николай Бояджиев, икономически директор на „Макском“.

Един от проблемите е, че Пловдив е с най-голяма концентрация на индустрия в България, и е нормално работници и служители да се търсят непрекъснато, онагледи ситуацията ексдепутатът и създател на Център за професионално обучение “Тракия” към ​ТИЗ Росен Косту​рков.

„Ще попитате „защо откривате лаборатория, а не работилница. Най-малкото защото тук има високотехнологична апаратура, тук се изучава наука“, обясни инж. Кирил Саксанов. В просторното помещение, освен всичко друго, има и мини товарен автомобил на ток, произведен в Пловдив. Фокусът на новия комплекс са именно електрическите превозни средства и роботиката, обясниха от училището.

На официалното откриване присъства и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, която похвали моделът на публично-частно партньорство между бизнес и училища. По думите й, само така може да се получи обучение, което да е адекватно на изискванията на пазара на труда.

 

Снимки от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 7 оценки
4.3/5 от 7 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?