Следвайте ни

Екскурзоводство и икономика заменят езикови паралелки

Карлово и Асеновград спазиха ултиматума на МОН в план-приема след 7. клас за догодина

viber icon

Последните 4 профилирани езикови паралелки извън езиковите гимназии в Пловдивска област се закриват. На тяхно място от следващата учебна година ще има прием в професионални - в областта на туризма, и профилирани - в сферата на икономиката. Всички те обаче отново ще са с интензивно изучаване на английски.

Както „Марица“ писа, МОН даде последен ултиматум след няколко години отстъпки. Това наложи нови схеми в Асеновград и Карлово. И в четирите учебни заведения вече са взети решенията на педагогическите съвети за план-приема догодина, а разчетите са внесени в Регионалното управление на образованието.

В Карлово СУ „Васил Левски“ сменя английската паралелка с профилирана по икономическо развитие, като тя ще е с интензивно изучаване на чужд език. Там очакват, че решението ще накара част от седмокласниците да кандидатстват в езиковите гимназии в Пловдив. „Педагогическият екип обаче е спечелил доверието на родителите, училището има авторитет и високи резултати, затова се надявам да има желаещи за новата паралелка. Тя при всички случаи

няма да ощети учениците по отношение на овладяването на чуждия език,

каза директорката Мариана Манчева. 

 Хорариумът по него е еднакъв до 10. клас в учебните планове на профилирана езикова паралелка и  друг профил с интензивно изучаване на чужд език, разликата е в 11. и 12., когато са различни профилиращите предмети. Ако тогава обаче като факултативни дисциплини се избере чужд език, той отново е пак толкова застъпен.

Другите два паралелки след 7. клас в СУ „Васил Левски“ са по природни науки, софтуерни и хардуерни технологии.

СУ „Христо Проданов“ в Карлово пък избира професионална паралелка по „Организация и управление на туристическата дейност“ с интензивно изучаване на английски на мястото на предишната профилирана. Школото предлага също една STEM - по хардуерни и софтуерни науки, и една с предприемачески профил, в който има традиции.

Съобразяваме се с политиката на МОН,

но така 52 семейства в града се лишават децата им да учат в езикова паралелка или ще са принудени да ги пратят в Пловдив, 

коментира директорът Лука Мачев. Това коства повече разноски и риск по време на пубертета, заради които даже семейство от пловдивския квартал „Тракия“ си купило апартамент срещу Английската гимназия, когато детето било прието там.

Все пак директорът не очаква сериозен отлив, защото анкетите показали, че повечето седмокласници от школото поставят пак него на първо място като желано училище за гимназиално образование. 

В Асеновград СУ „Княз Борис I“ заменя английската паралелка с профил „Икономическо развитие“ с интензивно изучаване на чуждия език. Предлага също една по предприемачество и една по природни науки, които също са с интензивен английски.

А СУ „Св. св. Кирил и Методий“ обявява прием по професия „Екскурзовод“ в специалност „Екскурзоводско обслужване“ с интензивен английски. Предишната езикова паралелка бе иновативна, школото ще кандидатства за този статут и с новата, като

ще адаптира за нейната специфика новаторския подход

в ползването на електронни ресурси и модерни методи на преподаване. 

Анкета на училището сред около 130 ученици от Асеновград показала, че 35% проявяват интерес към професията. 30% са отговорили, че биха кандидатствали, ако я има в училището. Водени са и разговори за партньорство с местния бизнес за обезпечаване на практиките. Директорката Мая Краева признава, че изборът за алтернатива на езиковата паралелка не е бил голям, защото училището вече има 3 STEM - природни науки, предприемачество, софтуерни и хардуерни науки. Вместо да повтаря някой от тези профили, сега разтваря още ветрилото от възможности - с професия.  

Със закриването на 4-те езикови паралелки в Асеновград и Карлово  Пловдивска област ще се вмести в лимита от 27 такива, определен от МОН. Както „Марица“ писа, план-приемът трябва да се побере в рамката на общо 236 паралелки след 7. клас, от които 60% да са професионални, а 56% - STEM. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?