Екоучилище "Слънчев лъч" отбелязва Деня на пчеларя

Днес в пловдивското ЧОУ "Слънчев лъч" отбелязват Деня на пчеларя с изложба, посветена на пчелите, истински кошер, питка с мед и работилнички за приготвяне на вкусни медени произведения.

Темата вълнува дълбоко децата, защото те отдавна знаят колко е значима ролята на пчелите за природата на Земята, за екосистемите и в частност - за човека. Ако пчелите изчезнат, всички растения, които се нуждаят от опрашване чрез насекоми, не биха могли да родят плод. Това се отнася както за овошните дръвчета, така и за голяма част от посевите – слънчогледа, памука, билките, рапицата, зеленчуците и т.н. 

В “Слънчев лъч“ учителят по природни науки г-жа Пенка Иванова със съдействието на биодинамичният замеделец Димитър Стоянов, е създала уникална програма по Екообразование, която възпитава децата в любов към природата, нейното опазване и възстановяване. Голяма и значима е и темата за ролята на пчелите в природата и заплахите в последните години от тяхното измиране в световен мащаб, заради поголовното използване на пестициди в конвенционалното земеделие.

Вече няколко години децата от училището участват активно в засаждането и отглеждането по екологичен начин на овошки, зеленчуци и различни видове цъфтящи растения, които даряват с нектар трудолюбивите пчели в района. Така се е родила и мечтата за създаването на училищен пчелин, за който и децата да могат да се грижат. Първата стъпка вече е направена и днес в „Слънчев лъч“ пристигна и напълно оборудван пчелен кошер, който очаква на пролет своето пчелно семейство.

Тази сутрин, по случай професионалния празник на пчеларите, децата и техните родители бяха посрещнати в училището с мед и домашна погача. След 15:30 часа ще бъде открита и специална изложба, посветена на пчелите. Цялото училище „жужи”! Всяко дете има собствена длъжност, обозначена чрез специален стикер, като в истинско пчелно семейство. Някои са пчели работнички, други са стражи, кърмачки или търтеи, има разбира се и пчела майка, както и цяла свита, която я обгрижва.

По време на празника учителят по природни науки Пенка Иванова, любител-пчелар, ще запознае децата с устройството на кошера - какво, къде и как се случва в него, какво точно прави пчеларя, кои са основните правила при работата с пчелите, ролите и поведението на пчелите в самото семейство. По-късно ще се прожектират няколко научнопопулярни филма и гостите на събитието ще могат да разгледат училищната изложба, посветена на пчелите. Следва кулинарна работилничка, в която децата, замесвайки меденки, ще дискутират ползите за здравето от пчелните продукти.

Докато сладките се пекат, децата ще попаднат в игра, където, използвайки няколко книги и изложбата от табла за пчелите, трябва да разрешат набор от загадки и да достигнат до дарената тенекия с екологичено добит мед.

„Зелени Балкани”, като природозащитна организация, работеща за опазването на биоразнообразието, е партньор на това екологично събитие и подкрепя училището както днес, така и в много други съвместниинициативи.

ЧОУ „Слънчев лъч” е обявено за едно от 15-те училища с устойчиво развите в Европа.

Следващото екологично събите в „Слънчев лъч“, което също ще бъде обществено достъпно, е планувано за 7 март, когато по атрактивен и вълнуващ начин ще бъде отбелязан края на модул „Растения” от училищната екологична програма. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
polkmjn

polkmjn

14.02.2020 | 06:13

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. ([email protected]) Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл ([email protected])

Отговори
0 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?