Следвайте ни

Пижамено парти за най-четящите деца

viber icon

Деца от начален курс на СУ „Христо Г. Данов” ще прекарат една нощ в училище. Школото организира Пижамено парти, на което хлапетата ще четат по роли, ще разучат общ танц по приказка, ще хапнат пица и след веселбата  ще си легнат в спалните на подготвителните групи. Всички ще са по пижами, а учителките - с костюми на приказни герои.

Вълнуващото преживяване е наградата за най-активно четящите ученици и е кулминацията  на инициатива за насърчаване на четенето, която продължава вече повече от месец в школото.

Тя започнала още през октомври с надпревара по класове, като всяка от деветте паралелки в начален курс трябвало да излъчи най-четящите деца. Учениците в 3. и 4. клас се съсредоточили върху читателските дневници, в които да опишат какво са открили между страниците на книгите. Второкласниците правили  тъй наречения лап бук, който да представи тяхна любима книга и посланията на автора. А първолачетата, които сега учат буквите, се надпреварвали да рецитират любимо стихотворение от български писател.

Фокусът не пада върху изучаваната литература в училище, напротив - търси се досег с възможно най-голям кръг от съвременни наши автори на детска литература.

Всяка паралелка излъчила по четирима победители, които се представили пред  комисия от директорката, заместничката й и родители от Обществения съвет. Двамата финалисти, които те са избрали от всяка паралелка, отиват на Пижаменото парти утре.

То ще бъде подгрято с дружно рисуване на картини на тема „Космос” в „Мацаница” в центъра на града, което започва в 17 часа. В 19 часа децата ще се върнат в училище и ще облекат нощниците и пижамите. Ще разучат заедно танц по приказка. Ще вечерят пица. После ще има четене  по роли с елемент на драматизация. И ще заспят буквално с приказка за лека нощ в спалните на подготвителните групи. Там ще посрещнат съботното утро, чак тогава родителите ще си ги приберат у дома.

Търсим друг подход да стимулираме децата да четат, като залагаме на преживяното и на личния пример, обясни директорката на СУ „Христо Г. Данов” Гергана Аврамова.

На Пижаменото парти най-четящите деца ще получат като подарък книги на съвременни български автори от Инициативата за насърчаване на детското четене "Разказвачът на приказки".

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?