Следвайте ни

Един добър човек - между бялата дъска и статива

Учителката Марина Нанкова си спазва обещанията: фалшиви бележки не се извиняват, без изпълнен проект няма оценка за срока

viber icon

Когато един ден иззвънява телефонът на учителката по изобразително изкуство Марина Нанкова, от апарата долита гласът на дъщеря й: „Първо, няма да ми се сърдиш! Второ, ако ти звънят от непознат номер, вдигни!“. Преди преподавателката от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ да успее да каже каквото и да е, връзката прекъсва.

 Следващото обаждане ​- от непознат номер, изяснява нещата ​- Марина Нанкова е победител в категория „Образователна дейност“ в инициативата „Пловдив - град на доброто“.

Как да се сърди за номинацията на дъщеря си Галина ​- основен потърпевш от феномена „Мама е на работа“… Израснала е покрай нея в училище от 2-годишна, когато още се криела зад нея и изучавала оттам учениците й.  Днес е вече млада жена със свой път в живота, а Марина Нанкова - старши учител с  26 г. стаж в школото.

Завършвайки Великотърновския университет навремето, не си представяла, че ще влезе в класната стая. Демокрацията я заварила стипендиант на ВМЗ, но много скоро се оказало, че там имат нужда повече от нови поръчки, отколкото от художник. Така Марина Нанкова влязла в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ като заместник на титулярката, която пък излязла за 3 месеца в творчески отпуск.

И до днес дните й минават в класната стая - ателие с учебни маси и компютри, но и със стативи в единия край. Работното пространство си поделят бялата дъска и Дон Кихот, Пинокио, храбрият оловен войник, Джепето, Златното момиче и слънцето, които гледат от стенопис над вратата. Подарък е на училището от Красимир Колев - ученик, който завършил през  1986 г.

Пазим всичко. Много е важно децата да виждат резултата от труда си и уважението към него, казва Марина Нанкова. През годините е преподавала в някогашните профилирани паралелки с изобразително изкуство, сега - по модерната професия „Дизайнер на рекламна графика“.

 Вече много малко деца рисуват традиционно на ръка, повечето посягат към компютъра, казва учителката. Затова и тя подкрепя таланта им така, че да може да се реализира един ден в рекламата. „И не е само рисуването. Госпожата е и приятел, и съветник" - издава как стига до учениците си Марина Нанкова. И винаги си спазва обещанията: фалшиви бележки не се извиняват, а който не си предаде проекта в срок, остава без оценка за годината. По време на дистанционното обучение последното правило сработило така, че за три дни мнозина си направили експресно заданието, което преди това дълго отлагали. Въпреки благия нрав при г-жа Нанкова „не“ не става „да“ и няма помилвани, ако не са положили усилие.

Когато възлага проекти, дава възможност да се избира от поне 4 теми - за да може всеки да открие своята и да вложи чувство и настроение.

Най-големият празник е, като дойде време за традиционния пленер в Стария град, на който училището събира талантливи ученици от цялата страна. Тази година заради пандемията се отложи за следващото лято.

Рисунки на участници през годините обаче красят фоайетата на училището и е голяма гордост да се намери място за нов автор на стената в коридора на третия етаж. Форумът дава възможност за изява и за нови контакти и е в календара с ученическите събития на МОН.

„В моите ученически години не съм имала учител, който да ме хване за ръката и да ми каже: ​ето така се изпълнява тази техника“, поглежда назад Марина Нанкова. Затова толкова държи да напътства своите възпитаници. Споменът й от Художествената гимназия е свързан с един учител, който командвал: „Нареждай!“. А щом учениците поставят пред него работите си, започвало оценяването: 2, 3… "За мен това не е обучение и винаги съм се старала да избягвам такъв подход, а да съм полезна за децата", споделя учителката по рисуване. Че успява, доказва реализацията на нейните класове. Има ученици, които рисуват анимационни герои за китайски и японски компании. А момиче от първия випуск 1998 работило за испанска компания в създаването на продукция, която стигнала до номинация за „Оскар“. Има също двама адвокати, едно момиче се занимава с бижута, друго прави торти уникати, прехвърля в ума си списъка от дневника Марина Нанкова. С наученото от нея всеки е намирал своята посока и сфера, в която да влага своята естетика.

Когато открадне свободно време, самата преподавателка взима четката. И по платното се появяват птици или котаракът на село, който е с едно зелено и едно синьо око.

 

Създава декоративна живопис и икони за приятели.

Заниманието с изкуство дава възможност да изразиш себе си, споделя учителката. А за учениците е забелязала, че помага енергията да се трансформира в нещо творческо и да не избива в агресия.

Кутия трюфели и буркан за глоба при грубост и чалга

Любовта на Марина Нанкова към децата и изкуството е споделена - няма рожден ден без изненада от учениците. А миналата година на пленера през април накрая комисията седнала да се почерпи в Стария град. Тъкмо тогава звъннала Анжела, която завършила 7-8 г. по-рано: „Къде сте, искам да дойда“. И се появила с  роза, кутия трюфели и думите: „Г-жо, благодаря Ви, че сте били мой учител!“.

На една сълза разстояние от този мил спомен, Марина Нанкова признава, че освен рисуването най-важно за нея е да научи възпитаниците си да бъдат честни. „Ако не ме лъжат, всичко може да се поправи. Но шикалкавене не минава. Ако успеят да се научат на това в училище, по-лесно ще им е после извън него“, казва тя. 

Другите три железни правила са: не се обиждаме, без грубости и чалга. И в класната стая има буркан за глоби, ако някой ги нарушава. „Таксата“ е 10 ст., а съдът е поставен по-скоро с намигване към тийнейджърите и с тяхно участие. Дребните монети на дъното показват, че няма много нарушители. Досега са се събирали пари най-много за една кутия шоколадови бонбони, но не от скъпите. "Искам да науча тези деца на естетика изобщо в живота. Да знаят на всяко нещо къде му е мястото, да умеят да си поставят граници и да не ги прекрачват - казва учителката с приз за добър човек. -  И първо давам пример аз.“ 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?