Следвайте ни

Двойна дезинфекция преди матурата по БЕЛ в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Двойна дезинфекция преминаха тази сутрин всички зрелостници, които влязоха в изпитните зали на матурата по български език и литература – веднъж почистиха щателно ръце на входа на сградата, а после втори път в залата.

Медсестра зае позиция в работно облекло рано-рано на входа на ПГСТТ „Пеньо Пенев”, въоръжена с термометър – да мери градусите, ако някой й се стори болнав.

В 8 часа – час преди началото на изпита, започнаха да прииждат разпределените в школото ученици от Спортното училище и ПГАСГ „Арх. Камен Петков”. „Шампионите” на Спортното заеха местата си за норматив, показвайки служебните бележки на разпечатка или от телефона. Само двама се явиха без задължителната маска, но домакините имаха готовност и предоставиха лични предпазни средства.

В 8,30 всички чакаха последния зрелостник – Марио Жилков от зала 11.  Минута по-късно момчето се яви, спазило всички указания. „Притеснявам се. Не от риска да се заразя, а как ще се справя с теста. Беше трудна година, но положих усилия, трябва да постигна високи резултати”, каза възпитаникът на ПГАСГ „Арх. Камен Петков”. Важна му е бележката от матурата, защото ще кандидатства във висше училище.

Двама зрелостници от ПГЕЕ след него се постреснаха, че затварят вратата към двора,  защото всички били влезли. Оказа се, че са объркали училището и забързаха надолу към съседното.

Последен оглед на входа направи Софка Рангелова – чистачката, която на тази матура е с най-важната задача да унищожи всички бактерии и вируси. В неделя жената за последно минала всичко с парцала, преди да заключат училището. От 30 години работи в него. „Винаги така съм си чистела - старателно, сега само препаратите са други”, каза тя.

Изпитът започва в 9 часа, след като рано сутринта в МОН бе генериран на случаен принцип изпитният вариант. Обещанието на МОН е той да не включва поезията на Вапцаров, романите „Железният светилник” и „Тютюн”, които са изучавани по време на извънредното положение и дистанционното обучение.

Тема 18 за интерпретативно съчинение или есе бе изтеглена от журналист измежду 11 718 750 възможни комбинации. Темата е за 41-ия въпрос от теста на матурата по БЕЛ. Каква е формулировката обаче ще стане ясно чак след приключването на матурата.

 

В Пловдивска област до държавния зрелостен изпит по български и литература са допуснати  4354 дванайсетокласници.

Снимки: Атанас Кънев

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?