Следвайте ни

Две награди Студент на годината за Пловдив

Христо Козаров от АУ е победител в раздел аграрни науки, Елка Петрова от ПУ за втора година печели в хуманитарните

viber icon

Христо Козаров от Аграрния университет е Студент на годината в област аграрни науки и ветеринарна медицина, а Елка Петрова от Пловдивския университет получи приза в раздел хуманитарни науки. В Пловдив дойде и специалната награда за докторант, заслужи я Меги Дакова от ПУ „Паисий Хилендарски”.

Отличията в 16 категории бяха връчени снощи от Националното представителство на студентските съвети на официална церемония в София в присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев. Победителите са избрани от над 100 кандидатури от вузове в цялата страна.

Студентът на годината в областта на аграрните науки Христо Козаров е третокурсник  по лозаро-градинарство в Аграрния университет. Още от втория семестър на първи курс оглавява и Студентския съвет във вуза.

 Христо е родом от Сливен, но избрал да учи под тепетата, тъй като само тук в цялата страна има желаната от него специалност. Вече е участвал в много форуми, има и една научна публикация – доклада му от конференция в Сърбия. Най-вълнуващото му преживяване до момента е пътуването до Китай, където тази година студентът бе  две седмици на лятна академия.  Участвал е и в три научни проекта. Двата са в областта на земеделието, а с третия спечелил стипендия на Раунд тейбъл. В него с екип от университета участва в разработване на робот, който разпознава плевели сред културите и ги унищожава.

Когато завърши магистратурата си, Христо смята да продължи с докторантура и да остане в научните среди. Активната си гражданска позиция пък ще  изявява като член на Националното представителство на студентските съвети. След битките за по-добри условия в студентските общежития, Христо Козаров се хвърля в каузата да се създаде мрежа от студентските съвети на сродни учебни заведения – например АУ, Лесотехническия университет в София, Тракийския университет в Стара Загора.

За Христо не остана много време да отпразнува победата. След награждаването снощи тази сутрин той се яви на поредния си изпит в Аграрния университет.

Елка Петрова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” пък за втора поредна година е победител в категория „Хуманитарни науки” в националната надпревара за Студент на годината. Студентката по славистика също е от Сливен и освен отличничка в българистичния и славистичния модул, които учи паралелно, има авторски изследвания в областта на езикознанието и фолклористиката. Освен това пише есета и разкази. След завършването на магистърска степен във вуза Елка Петрова се цели в кариера в научните среди – иска да продължи с разработките си, но и да преподава. Извън науката интересите й са насочени към приложните изкуства – майстори картички, бижута и дребни сувенири, с които да радва приятели и близки.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?