Следвайте ни

Двама учени от МУ-Пловдив с международно признание

viber icon

През 2020 година Международният Съюз за Физически и Инженерни Науки в Медицината (IUPESM), който има над 150,000 члена в 102 страни и на който вицепрезидент е проф. Славик Табаков, Доктор Хонорис Кауза на МУ - Пловдив, празнува 40 години от основаването си и 20 години от признаването на науките медицинска физика и медицинско инженерство от International Science Council (ISC).

По този повод IUPESM учреди специална награда – Почетен Член (Fellow), с която удостои най-изтъкнатите за изминалите 40 години международни лидери в професията.

Сред удостоените 58 учени от 26 страни са проф. Славик Табаков и проф. Магдалена Стоева от Катедра „Образна диагностика“ на МУ – Пловдив.

IUPESM е основан през 1980 година, когато медицинската техника навлиза бързо в съвременната медицина. Тогава IUPESM кандидатства за членство към ICSU (сега ISC - International Science Council) – най-голямата и най-старата научна организация.

Всички 140 национални научни академии по света и почти всички международни научни съюзи са членове на ISC. От края на 1999 година IUPESM е пълноправен член на ISC.

Списъкът с Fellows на IUPESM включва учените, внедрили пейсмейкъра, различни устройства за радиотерапия, пионерите на MRI, PET и е-образованието, на различни методи и апарати, които се ползват в болниците.

През тези 40 години над 500 учени са участвали доброволно в различните комитети и в управлението на Съюза с цел глобално развитие на професията. На този фон избраните 58 Почетни членове заемат специално място.

Медицински университет – Пловдив е особено горд с международното признание и наградата, които проф. Славик Табаков и проф. Магдалена Стоева са получили. Това още веднъж доказва големия потенциал и творческата енергия на учените от  нашата Алма Матер и е достоен пример за професионализъм и отдаденост.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?