46

Двама седмокласници от Пловдивско на половин точка от максимума на националните изпити

Двама ученици от Пловдивска област са само на половин точка от максималния възможен сбор 200 на националните външни оценявания тази година. Постигнали са максимума от 100 точки по математика, а по български език и литература – 99,5, уточни началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.

На изпита по български език и литература само едно момиче – от пловдивско училище, е с максимума от 100 точки, а нула имат 45 от областта.

По математика абсолютните отличници с максимален резултат са 25 от 9 учебни заведения. Нула точки на изпита имат 38 седмокласници.

Както „Марица“ писа, Пловдивска област е девета в страната по успех на националното външно оценяване по български език и литература. На него се явиха 5681 седмокласници, което е 95,5 на сто от завършващите основно образование 5949 деца. Средното им постижение е 53,34 точки, което е с около 0,3 по-ниско от средното за страната – 53,63 т.

По шестобалната система този резултат съответства на четворка, но точките на седмокласниците не се преобразуват в оценки и всяка е от значение. В сравнение с минали години този резултат е по-висок, като изключение прави само миналото лято, когато е бил  54,50 точки. Преди това е варирал около 51, 6, а преди 5 години е бил – 48,25.

На националното външно оценяване по математика се явиха 5652-ма ученици - 95,01% от завършващите основно образование. Пловдивска област е шеста в страната със среден резултат 35,02 точки – отново с 0,3 по-малко от националния 35,32. Това съответства на знания за среден 3, като постижението е даже по-ниско от миналата година.  Такава  е тенденцията по математика в цялата страна.  В Пловдивска област средният резултат по математика миналата година е бил 38,70 т., по-предната – 36,70,  още по-нисък в предходни години.

Тази година по решение на МОН не се изнася информация за класации по училища. Причината е, че има много различни специфики – не можем да сравняваме например частно училище с 1 ученик и друго, в което има 206, обясни Антоанета Пакова.

Още днес следобед на сайта на Регионалното управление на образованието ще бъде публикувана статистиката. Всеки родител ще може  да види как неговото дете стои със своите резултати в сравнение с постиженията на останалите от випуска и да направи приблизителна сметка за шансовете за прием в желаните паралелки.  Скалите са отделно за момчета и момичета, но има и обща. 

Утре и в сряда – на 28 и 29 юни, родители и ученици имат възможност да видят изпитните работи в центровете, където те са проверявани. По български език това е Спортното училище, а по математика – Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Комисиите там ще са на разположение от 9 до 17,30 ч.

Приемът на документи стартира от 5 юли. Пловдивска област предлага 82 профилирани паралелки и 139 професионални. Първото класиране ще ясно на 12 юли.

Къде и как ще се подават документите – очаквайте подробности

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Горд родител

Горд родител

28.06.2022 | 07:00

Дъщеря ми е с бал 199,5. Постави си го като цел и я постигна, браво!

Отговори
0 0
Сорос

Сорос

27.06.2022 | 15:39

Аз успях. Сътворих общество от зомбирано-ваксинирани дебилли.

Отговори
1 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?