Следвайте ни

Двама под карантина в Пловдивско пропускат матурата

viber icon

Други 251 зрелостници няма да могат да се явят на тестовете заради двойка за годината

Двама зрелостници от Пловдивска област са под карантина и няма да бъдат допуснати до днешната матура по български език и литература. Същото важи и за втората в сряда ​- по избираем предмет. Единствената възможност за тях е да се явят на поправките в края на лятото.   

Още 251 младежи от областта загубиха право да положат държавните зрелостни изпити, тъй като са с двойка за годината и са били скъсани и на поправителните изпити в училищата. Те се провеждаха буквално до последния момент преди разпращането по електронен път на служебните бележки за допускане. 

Така на матура по български език днес се очакват 4354 зрелостници от Пловдивска област, след като недопуснатите се оказаха 139. От втората в сряда отпаднаха 112 и остават 3527. 

27 недопуснати има и за държавните изпити по професия в професионалните гимназии. 846 дванайсетокласници ще ги държат в петък и по тяхно желание оценката от теорията и практиката ще им се признае за втора матура. 

Зрелостните изпити започват час по-късно от други години - в 9,00.

От Регионалното управление на образованието обаче приканват всички да се явят около 8, за да може да стане спокойно пропускането. Трябва да носят маска, черна химикалка, служебна бележка на хартиен носител или в телефона и задължително документ за самоличност. Ако за наличието на служебна бележка за допускане има как да проверим и на място, без документ за самоличност не можем да удостоверим дали това е същият ученик и няма да бъде допуснат, предупреди началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.  

Експертите от РУО са разпределени да помагат в различни училища - най-вече там, където има нови директори и това им е първата матура. „На разположение сме за специфични ситуации. Ако възникнат, нека не се прибързва, а да се иска консултация с нас.

Ще търсим решения в полза на зрелостника“каза Иванка Киркова. И подчерта, че това не важи при опити за преписване, когато ще се действа безкомпромисно с отстраняване от залите и анулиране на изпитната работа. 

Днешната матура се провежда в 55 сгради, като учениците са разпределени най-много по 10 в стая, за да се спазва отстояние. В помещенията са осигурени ръкавици. От един вход влизат най-много 100 души, препоръката е да се излиза от друг. 

В цялата кампания в Пловдивска област са ангажирани 1800 квестори, които са снабдени с маски и шлемове. 

От материала по български език в изпитните тестове отпадна част от изучаваното по време на извънредното положение, което наложи дистанционно обучение. От МОН увериха, че няма да бъдат включени въпроси, свързани с лириката на Вапц​аров, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Димов. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?