Следвайте ни

Дядо Митко стана абсолвент на 69 години

Дойен на Пловдивския университет е Парашкева, която на 80 г . следва магистратура по дипломация

viber icon

На 69 години Димитър Граматиков облече червена тога днес и се нареди до младите абсолвенти на промоцията на випуск 2017 на Пловдивския университет. Пенсионерът взе диплома за магистър по история на България.  Преди нея има и бакалавърска степен по теология, освен това е професионален бакалавър по машиностроене, след като завършил и техническия колеж „Джон Атанасов” към ТУ-София. И трите дипломи мъжът взел, след като побелял и приключил с трудовия си стаж в завод „Рекорд”.

Още като момче бил първенец по български, география и история в ОУ „Елин Пелин”. „Добре, ама вместо да продължа с това, Юрий Гагарин литна в космоса”, разказа пенсионерът-абсолвент. Още помни как стоял на сгурта в двора на школото и се взирал в облаците. Съветската ракета така и не видял, но тогава решил да избере техническите науки. Изучил се за инженер, но признава, че тази работа не му е била на сърце. На стари години се върнал пак към хуманитарната област и даже крои планове сега да изкара докторантура по философия.  Вече е използвал педагогическата си правоспособност да работи по заместване в занималнята на пловдивски училища.

Все по-често хора в зряла или напреднала възраст правят осъзнатия избор да следват в специалности от Философско-историческия факултет, каза деканът доц. Красимира Кръстанова. Доайен на вуза обаче е 80-годишната Парашкева, която завършила преди две години бакалавърска програма по теология, а сега следва магистратура по дипломация и международни отношения.

Сред абсолвентите днес бе и известната преподавателка по йога Лана Петкова. 46-годишната украинка, която живее от 23 г. у нас, завърши магистратура по  „Социоанализа и междуличностни отношения” и започва докторантура по същата специалност. И за нея това е поредно  висше образование след художник-дизайнер, преподавател по физическа култура и спорт и магистратурата по спортен мениджмънт.

Общо 49 магистри и 112 бакалаври получиха днес дипломите си. Пълни отличници на випуска са Кристиян Лъсков и Ана-Мария Сурчева.

Цялата история на дядо Митко, още за беловласите студенти и какви са плановете на младите отличници на випуск 2017 от Философско-историческия факултет на ПУ – четете утре във в. „Марица”

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?