Следвайте ни

Дядо Митко стана абсолвент на 69 години

Дойен на Пловдивския университет е Парашкева, която на 80 г . следва магистратура по дипломация

На 69 години Димитър Граматиков облече червена тога днес и се нареди до младите абсолвенти на промоцията на випуск 2017 на Пловдивския университет. Пенсионерът взе диплома за магистър по история на България.  Преди нея има и бакалавърска степен по теология, освен това е професионален бакалавър по машиностроене, след като завършил и техническия колеж „Джон Атанасов” към ТУ-София. И трите дипломи мъжът взел, след като побелял и приключил с трудовия си стаж в завод „Рекорд”.

Още като момче бил първенец по български, география и история в ОУ „Елин Пелин”. „Добре, ама вместо да продължа с това, Юрий Гагарин литна в космоса”, разказа пенсионерът-абсолвент. Още помни как стоял на сгурта в двора на школото и се взирал в облаците. Съветската ракета така и не видял, но тогава решил да избере техническите науки. Изучил се за инженер, но признава, че тази работа не му е била на сърце. На стари години се върнал пак към хуманитарната област и даже крои планове сега да изкара докторантура по философия.  Вече е използвал педагогическата си правоспособност да работи по заместване в занималнята на пловдивски училища.

Все по-често хора в зряла или напреднала възраст правят осъзнатия избор да следват в специалности от Философско-историческия факултет, каза деканът доц. Красимира Кръстанова. Доайен на вуза обаче е 80-годишната Парашкева, която завършила преди две години бакалавърска програма по теология, а сега следва магистратура по дипломация и международни отношения.

Сред абсолвентите днес бе и известната преподавателка по йога Лана Петкова. 46-годишната украинка, която живее от 23 г. у нас, завърши магистратура по  „Социоанализа и междуличностни отношения” и започва докторантура по същата специалност. И за нея това е поредно  висше образование след художник-дизайнер, преподавател по физическа култура и спорт и магистратурата по спортен мениджмънт.

Общо 49 магистри и 112 бакалаври получиха днес дипломите си. Пълни отличници на випуска са Кристиян Лъсков и Ана-Мария Сурчева.

Цялата история на дядо Митко, още за беловласите студенти и какви са плановете на младите отличници на випуск 2017 от Философско-историческия факултет на ПУ – четете утре във в. „Марица”

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?