Следвайте ни

Дойде указание, чака се заповед: Връщат учениците в малките училища

Очаква се изключенията от разпореждането за ротация да важат само за паралелки, които са единствени за даден клас

viber icon

Малките училища с по една паралелка в клас вероятно ще могат да връщат учениците си присъствено още от утре.

Очаква се нова заповед на министъра на здравеопазването, която ще допуска изключения от действащата в момента.

Изпреварващо министърът на образованието Красимир Вълчев е пратил указание до регионалните управления. Промяната ще даде възможност за присъствено обучение само на паралелки, които са единствени за класа в дадено училище.

Според разпоредбите, които бяха в сила до момента, освен целия начален курс, присъствено до 17 февруари учат 7., 8. и 12. клас, които после ще се редуват за по две седмици с 5., 10., 11. клас и 6., 9., 12. Целта на ротацията е да няма много ученици едновременно в учебните сгради.

Както „Марица“ писа, училищата от малките населени места настояват отдавна за тях да се направи изключение и да върнат повече ученици в класните стаи, тъй като имат по една паралелка в клас, и то маломерна – с по 15-ина деца. Така дори при връщане на всички в училище, няма да има струпване. 

На свой ред  началникът на Регионалното управление на образованието  Иванка Киркова е изпратила до директорите от областта информацията, за да имат готовност за евентуалната промяна. Тъй като няма да е възможно всички да се подготвят от днес за утре, по преценка на учебните заведения занятията може да бъдат възстановени присъствено и от вторник.  Има ученици и на общежития, за които ще е още по-трудно.

Ситуацията в момента е усложнена и заради студа и снега, което може да създаде проблеми с придвижване и отопляне на сгради. По тази причина с разрешение от РУО присъствените занятия може да започнат и от сряда.

Дали да се стартира утре или във вторник ще решават директорите според спецификата на училището и възможностите да се подготвят и да информират учениците. Призивът е да не се свикват днес педагогическите съвети, а при нужда само да се съгласува с учителите. Школските шефове трябва да пратят информация какво решение са взели по електронен път в РУО, откъдето за улеснение са им пратили линк към обща база-данни. Тя вече се събира, за да е ясна картината. 

Въпреки предварителната подготовка в системата,, чак след като заповедта стане факт и са ясни решенията по места, ще се пристъпи към информиране на ученици и родители.

Където обстановката е сложна, със заповед на министъра на образованието пак ще има възможност децата да останат в режим на обучение от разстояние в електронна среда.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Урааа

Урааа

14.02.2021 | 14:53

Урааа

Отговори
2 0
Анонимен

Анонимен

14.02.2021 | 14:33

Нека да се отчетат и лошите климатични условия.Защо е нужно това бързане?Чакаме и трета вълна на вълна на вируса!Това че ще отидат за 10 дни на училище ще ги направи ли по-умни и по-специално?Аман от глупости!!!!!

Отговори
4 4
Анонимен

Анонимен

14.02.2021 | 14:35

По-социални

Отговори
4 1
Чичо

Чичо

14.02.2021 | 14:31

Умни , умни , Вие били ли сте в болница . Всеки нещата са различни ,никой дори и Господ неможе да каже утре какво ще е . Затова всяко решение е предпоследно .А многознаещите " д-р " да не ядат г.......а

Отговори
1 0
Мира

Мира

14.02.2021 | 14:23

Какъв министър на здравеопазването, какви заповеди. Стои до Бойко като няма. По-голямо унижение не съм виждала. Нали медиците трябва да решат. Бойко каза, че няма значение дали ще има 2000или 3000 ресторантите отварят. Това значи, че заповедите на министъра да без значение, без значение е трудът на лекарите, без значение е нашият живот.

Отговори
6 3
Учители и родители

Учители и родители

14.02.2021 | 13:57

Изчакайте до 1 март. Спрете да побърквате хората. Нека запазим живота и на учители и на родители. Болните ще умират по стълбите. Спрете се.

Отговори
11 4
Ким Чен Ун

Ким Чен Ун

14.02.2021 | 13:30

Браво, собственника на държавата се смили над нас поданниците и разреши децата ни да се учат и да не са функционално неграмотни! Все пак след години някой трябва и да работи и да допринася за развитието на държавата!

Отговори
12 5
Хомо Луденс

Хомо Луденс

14.02.2021 | 13:23

Луди ни направихте. Решенията са от днес за вчера. Системата има нужда от спокойствие. Знаете ли сега, колко учители, преподавали до момента онлайн от утре ще са в отпуск или в болнични, защото са с хронични заболявания и се страхуват за здравето и живота си. И кое налага тези спешни решения, в неделя. Нима ако се изчака до понеделник, утре, образованието ще пропадне?!?

Отговори
14 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?