Още две училища в Пловдив въвеждат Монтесори за първолаци

Новите паралелки ще са в СУ „Св. Седмочисленици“ и  СУ „Константин Величков“.

С присъединяването на СУ „Св. Седмочисленици“ и  СУ „Константин Величков“ към програмата учебните заведения в Пловдив, в които системата се прилага от 1. клас, стават 4. Преди 2 години СУ „Св. св. Кирил и Методий“ първо у нас приложи Монтесори педагогиката в общинско училище, а ОУ „Екзарх Антим I“ се присъедини през тази учебна година.

Към Монтесори заведенията в предучилищна възраст наесен се присъединяват още две градини и една ясла. И Монтесори семейството под тепетата вече ще включва 8 детски градини, 2 ясли и 4 училища.

Вече има обучени учители в новите учебни заведения, а имаме уверенията на Нов български университет, че през лятото ще приключи подготовката и на още техни колеги, каза зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Обучението на педагозите се пренесе онлайн заради извънредната ситуация. Изпити ще се проведат и дистанционно, и присъствено.

Предстои Общинският съвет да гласува отпускане на 161 220 лева за Монтесори паралелките в училищата и групите в детските градини - за да подготвят специфичната среда, която изисква системата, както и материалите. Финансирането е подкрепа и за подготовка на учители и споделяне на опит.

По 5760 лв. са предвидени за детските градини „Майчина грижа“, „Мирослава“, „Буратино“, „Мир“, „Марица“, „Велимира“. За новите, които се присъединяват, са отпуснати повече средства - за „Малина“ са отделени 22 760 лева, а 21 500 лв. - за „Малкият принц“.

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Екзарх Антим I“ ще получат по 22 000 лева, а СУ „Св. Седмочисленици“ и СУ „Константин Величков“ - по 11 500 лв.

За детска ясла „100 усмивки“ са предвидени 6400 лв. от общинския бюджет. Монтесори въвежда и ДЯ „Палечка“, за която дофинансирането е 9000 лв.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?