44

Допълнителен прием в гимназиите - за монтьори и информационно осигуряване

45 ученици завършват обединените училища в областта, агитират ги да продължат да учат

Две училища от Пловдивска област ще приемат ученици от обединените учебни заведения след 10. клас. СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Калековец се включва в допълнителния прием в гимназиите със специалност „Металообработващи машини“ от професия „Машинен монтьор“, а пловдивското СУ „Никола Вапцаров“ предлага специалността „Икономика и информационно осигуряване“.

Паралелките са възможност за учениците, завършили успешно 10. клас в обединените училища, да продължат обучението си във втори гимназиален етап и да вземат диплома за средно образование.

В Пловдивска област има общо 5 обединени училища, но ОбУ „Пенчо Славейков“ в кв. "Столипиново" и ОбУ „Христо Ботев“ в Стамболийски получиха статута сравнително скоро и още нямат випуск десетокласници. Останалите три - ОбУ „Йордан Йовков“ в Пловдив, ОбУ „Христо Ботев" в Дълго поле и ОбУ „Христо Ботев“ в Красново тази година завършват общо 45 десетокласници. Те са вече на възраст, в която образованието не е задължително. Именно по тази причина новият закон регламентира възможността да напуснат системата с документ за завършена първа гимназиална степен и професия от обединените училища, след като положат матурите в 10. клас.

Практиката показва, че мотивацията да се учи нагоре е ниска, но въпреки това екипите на учебните заведения полагат усилия да агитират семействата и да насочат учениците към паралелки от допълнителния прием. Миналата година обаче само 14 от 30 продължиха образованието си, като повечето избраха да учат за машинен монтьор в Калековец, а втората паралелка - по производство на кулинарни изделия и напитки в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Пловдив, не се реализира.

Учениците от обединените училища могат да кандидатстват и в други училища и паралелки, в които има свободни места.

В пловдивското ОбУ „Йордан Йовков“ има 20 десетокласници, но само 12 завършват успешно, другите са останали на поправки. "Вече се ориентират и болшинството смятат да продължат обучението си, но където няма воля за това, не можем да влияем на семейството, въпреки опитите да мотивираме учениците", каза директорката Таня Николова.

 

Над 640 не се явиха на изпитите

Стотици десетокласници от Пловдивска област пропуснаха тази година националните външни оценявания. По български език и литература не се явиха 500, а по математика - 646.

По закон на финала на първа гимназиална степен всички ученици държат национално външно оценяване, макар че на практика оценките от него се ползват само от десетокласниците в обединените училища, и то от малка част от тях.

По тази причина е ниска мотивацията за подготовка и явяване на матурите в 10. клас. По български език и литература се явиха 4750 ученици от 5250, тоест 10% не влязоха в изпитните зали. Математиката отказа още повече десетокласници - на изпита отидоха 4604, което е 87,7%.

Средният успех по български език и литература в областта е 43,87 точки, малко по-висок от средния за страната - 43,16. В сравнение с миналата година това отбелязва влошаване на резултатите, тогава средният успех е бил 45,93, като е имало 14 души с нула точки, а сега са 9.

По математика Пловдивска област е с резултат средно 32,15 точки. Това е по-ниско от средния успех в страната - 34,72. По-добре е от миналото лято, когато десетокласниците са имали средно 25,50 точки. Тази година имаме 48 десетокласници с максималните 100 точки на изпита при 10 миналата година. А 11 са с нула точки, предишния път са били 42-ма.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?