Следвайте ни

Пускат допълнителен прием в 3 професионални гимназии

viber icon

Три професионални гимназии в Пловдивска област ще извършват допълнителен прием след 10. клас - ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”, ПГ по машиностроене в Пловдив и хисарското СУ „Христо Смирненски”. Това ще е първата такава кампания и ​е за ученици, които тази учебна година завършват обединените училища и ще държат първите матури в 10. клас.

Регламентът заработва по Закона за предучилищното и училищното образование, който разписа първа и втора степен на гимназиално образование, като първата приключва на 16 г.  - когато тийнейджърите навършват задължителната възраст за образование. След като положат матурите в края на 10. клас, те могат да спрат обучението си или да изберат да продължат да учат до взимане на средно образование. Именно такава възможност - да продължат, дава допълнителният прием. Учениците от другите профилирани и професионални училища, които в момента са в 8., 9., 10., 11. или 12. клас, не участват в него.

Ще го направим по точките от матурите в 10. клас, обясни директорът на Професионалната гимназия по машиностроене Кирил Саксанов. Важно е да се знае, че може да се кандидатства и с 0 т., както е в кампаниите след 7. клас - тоест дори скъсаните на матурите имат възможност да продължат, стига да не изберат училища с голям наплив от желаещи. ПГМ ще приема в трите си специалности: технология на машиностроенето, подемнотранспортна техника и пътностроителна техника.

Оттам очакват в паралелките в 11. клас да дойдат основно ученици от ОбУ „Христо Ботев” в Дълго поле и ОбУ „Св. св. Кирил и Методий” в Калековец, тъй като от 2 г. имат споразумение да провеждат учебните им практики на своя територия. Тепърва ПГМ ще прави разяснителна кампания в обединените училища​.

ОбУ „Христо Ботев” в Дълго поле завършват 8 десетокласници в предприемачески профил. Момче иска да продължи в ПГО „Ана Май” в Пловдив, друго се е насочило към ПГМ. Три момичета пък търсят профилирани паралелки по предприемачество. Другите трима ученици са категорични, че не им се учи повече. На родителска среща на 19 декември ще обясним възможностите на семействата, каза директорката Стойна Делчева.

ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” и хисарското СУ „Христо Смирненски”, в които ще има допълнителен прием, подготвят по професии от ресторантьорството и туризма.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?