Следвайте ни

Допълнителен отпуск или болничен при затваряне на клас или група

Асоция „Родители“ предлага на социалното министерство пакет от 4 мерки, сред които и ваучер за детегледачка при преминаване към онлайн обучение

viber icon

Родителите на деца до 12 г. да имат право на допълнителен платен отпуск или болничен, ако се наложи хлапето у дома да премине към онлайн обучение заради влошена епидемична ситуация - за времето, в което са принудени да останат вкъщи поради затваряне на класа, училището, групата или детската градина. 

Това са две от общо 4 предложения на Асоциация “Родители“ до социалния министър Деница Сачева. Тя вече обяви, че се обмислят мерки в подкрепа на семействата, когато се наложи преминаване от присъствено към дистанционно обучение.

Друг вариант, който предлага организацията, е предоставяне на ваучери за наемане на детегледач за времето, в което са затворени класът, училището, групата или цялата детска градина.

А  в случай на необходимост от тестване на децата и семействата за коронавирус поради наличие на заразено дете или учител в училището или детската градина, тестовете да са за сметка на бюджета или Здравната каса, настоява Асоциация „Родители“.

Оттам подчертават, че проблемът не търпи повече отлагане и призовават социалното министерство да намери решение. В писмото си до Сачева изпълнителният директор Яна Алексиева обяснява, че в условията на продължаваща пандемия и нейното непредсказуемо развитие родителите са поставени пред огромни изпитания на всички нива – опазване на живота и здравето на децата, осигуряване на доходи за отглеждането им, справяне с психологическите последствия и т.н. „Дистанционното обучение, макар и добра възможност, показа редица пропуски в образователната система и разкри за разрешаване множество проблеми, пред които са изправени родителите. Голяма част от тези проблеми са свързани с невъзможността родителите да съчетават ефективно професионалния и семейния си живот – се казва писмото. - Нуждата от подкрепа от страна на държавата в тази област е крайно наложителна. Всички чухме за намеренията на МОН новата учебна година да започне присъствено, но чуваме също така и предупрежденията на здравните власти, че по всяка вероятност ще има частично или пълно затваряне на училищата и детските градини при влошаване на епидемичната обстановка. Това неизбежно ще постави огромен брой родители в безизходица – почти всички са изчерпали възможностите за платени и неплатени отпуски по време на дистанционното обучение през март-юни. Особено трудно е положението на родителите на деца до 12 г., които имат законово задължение да не оставят децата си без надзор, а са изчерпали законовите възможности да отсъстват от работа. Това ги поставя пред невъзможния избор да поставят децата си в риск и да ходят на работа или да напуснат работа и да обрекат децата си на мизерия и глад. Трябва да имаме предвид, че дори да не се стигне до пълно затваряне на училищата и детските градини, ще има множество случаи на отделни карантинирани класове (при това вероятно и по няколко пъти), а и родителите с повече от едно дете ще трябва да остават вкъщи при карантиниране на всяко от децата“. 

С тези мотиви от асоциацията предлагат пакета от 4 мерки, които да се използват според нуждите на семействата и възникналите ситуации. 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мерки

Мерки

09.08.2020 | 18:25

И заплащане на Интернет на учениците и учителите, все пак е с пари.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?