46

Донки Хот, Дон Ки Хот и Дон КихоД на изпита по български в Пловдивския университет

40% от явилите се са скъсани или с тройка, надеждата е подготвените да са с високи оценки от матурата и да ползват тях за вход

Кандидат-студенти прекръстиха прочутия герой на Сервантес на Донки Хот, Дон Ки Хот и Дон КихоД.

Не е  типичната грешка на тазгодишния приемен изпит по български език в ПУ „Паисий Хилендарски“, но е смущаващо, че в културата на тези кандидати да учат педагогика и психология Дон Кихот изобщо отсъства като образ, коментира председателят на комисията доц. д-р Теофана Гайдарова. 

Типичната грешка обаче също буди тревога – почти никъде в изпитните работи думата „безнадеждно“ не е написана правилно.

Общо 736 човека се явиха на приемния изпит по български език в Пловдивския университет. Няма нито една пълна шестица, а отличните оценки са само 21, което прави 2,85%.

Всеки пети е скъсан – 143-ма кандидат-студенти, което е 19,43%. Приблизително толкова са и тройките – 146 (19,84%). Така на практика 40 на сто от явилите се са със слаба или средна оценка. Най-масовата обаче е четворката – 236 кандидати (32,07%) са показали знания за добър 4. Много добрите оценки са 190 – 25,82%

Първата задача, която изискваше да се отстранят правописни грешки, показва, че масово се греши употребата на А и Ъ, О и У, както и на двойното Н и двойното Т. На този фон владеенето на слятото и полуслятото писане вече изглеждат лукс. 

Във втората задача трябваше да се поправят пунктуационни грешки в даден текст и там кандидатите са се представили по-добре в сравнение с първата. От комисията обаче вметват, че нейната сложност е била малко по-ниска. Въпреки това грешките са масови и издават, че не се знаят правилата за пунктуацията на подчинени изречения.

Освен „бисерите“ с името на Дон Кихот, очебийни грешки има и при изписването на заглавието на разказа „Ветрената мелница“ – „вятърната“ и „ветерната“. Произведението е от изучавания в училище Елин Пелин, но навярно не се познава изобщо като литературна творба, казва доц. д-р Гайдарова.

 А това дори не се изискваше на изпита. Един от текстовете за поправка на грешки прави сравнение между героите на Елин Пелин от „Ветрената мелница“ – Лазар Дъбака и дядо Корчан, с Дон Кихот и Санчо Панса на Мигел де Сервантес.

Като банални определят проверяващите разсъжденията на кандидат-студентите по третата задача от изпитния формат. Тя изискваше да се състави авторски текст  на тема „Вълшебството, от което всички се нуждаем“. Очаквахме творчески подход, препратки, оригиналност и лична позиция, но кандидатите са писали тривиално  и основно в 3 посоки – любовта, здравето и семейството, каза доц. д-р Теофана Гайдарова. Има и прилични текстове, но не и такива, които наистина се отличават. Асоциациите се изчерпват с препратки към Пепеляшка, а на две места присъства Хари Потър, но само е споменат, без да се развие и аргументира.

Важно е да се отбележи, че на приемния изпит се явиха предимно кандидати, които се опитват да повишат оценките си от матурите. Вероятно по-добре подготвените са сред тези, които имат високи резултати на държавните зрелостни изпити и кандидатстват само с тях. Затова, въпреки неубедителното представяне на приемния изпит, от висшето училище се надяват да подберат най-подготвените за специалностите, които обучават бъдещите учители.

Първото класиране се очаква утре.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Учител-родител

Учител-родител

05.07.2022 | 06:49

Не ходете много надалеч - вижте кой стои начело на образованието в Пловдив!!! Най-неграмотната и никога неработила в училище Баба Паткова! Така наречените експерти в РУО-Пловдив, т.е. проверяващите и контролиращите образованитето - имат по 1 година стаж в училище! Оставяме настрана всички те как са станали такива. Неграмотници, политически и финансово ангажирани със силните на деня, определят политики в образованието??? Пример за децата откъде да намерим? Резултатите ще вървят надолу, образованието отдавно е абдикирало от основната си функция, добри примери за децата НЯМА! ГОРКО НИ! Няма да има кой дори за загаси последната лампа на страната!

Отговори
9 0
Ковидчо:

Ковидчо:

04.07.2022 | 17:39

Логичният резултат от почти 34 години "демократично" образование. А после ще ми разправяте, че "комунистическото" такова било по-зле... да, да, ама не!

Отговори
14 4
Ориенталист

Ориенталист

04.07.2022 | 17:19

Бушидо = Дон Ки Хот. Много оскъдно нагиздена нещо тази новоизлюпена "пловдивчанка" от Кърджалийско на снимката.

Отговори
6 1
Майна

Майна

04.07.2022 | 19:49

Не социализма а КОМУНИЗМА другарю

Отговори
1 4
Ллл

Ллл

04.07.2022 | 16:48

Виждал съм да пишат Викторио Го.

Отговори
8 1
Реалист

Реалист

04.07.2022 | 15:52

И тези ще учат моето дете след години, ужас! Късметлия съм, че хванах едни от последните учители от социализма, истински учители, със знания и морал.

Отговори
23 2
Майна

Майна

04.07.2022 | 19:49

Не социализма а КОМУНИЗМА другарю

Отговори
3 4
1926

1926

04.07.2022 | 15:29

Тези същите ще са бъдещите гласоподаватели! После не се учудвайте що шизофреници, като Киро ви управляват! Материала, материала.....

Отговори
20 2
съсед №1

съсед №1

04.07.2022 | 15:12

Може и да не съм прав но, облеклото на кандидатстудентката не го одобрявам. Университет е това бе мама му стара, не е Слънчев бряг! Може и да не съм прав, но и кюфтетата без лук и халба студена каменица също не одобрявам в този горещ следобед.

Отговори
18 3
Мюмюн джаксан

Мюмюн джаксан

04.07.2022 | 12:58

Идно ут чаветата на идна кумшийка тука са варна ут тоз испит вав тоз унивирситет и ми разправя: "да знайш, чичу мюмюне ко ми са падна да пиша на испитат да ставам стодент"....викам му:кажи бе, ке леш! Оно ми разправя-"влязам аз вав залата, ама нагиздено кат за свадба, туй риза панталон чепици, сичку марково -само долче густу по мене! Сядам аз и ко да скивам-ша пиша за некви валшебства, тарикатлъци, ишерети, нумера...се тазвиз нища! И кат ги метнах-писах чи ний, ромити, можем ут ваздуха да прайм паре. Ут жилязуту-сащо. Чи нашта музика е най валшебната, чи наште манджи са кльопат най многу, чи умейм да прай валшебства-ето, нашти баби пустуянно праят магии или развалят такива...се таквиз нища! Посли началника, тоз де...пруверяващиа, кат пручети написануту, са изцъкли, укокори, едвам преглъщащи ваздуха....ни знам ко му стана, припатка нещу. Тъй де, писаха ми 5 и ету ма-стодент ша ставам!"

Отговори
17 3
Пловдив

Пловдив

04.07.2022 | 12:34

Плачевно и страшно! Но си имат пример в лицето на премиера в оставка, че и един инфантилен, самодоволен и трагично неграмотен безпардонник може да "управлява" цяла държава.

Отговори
26 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?