Следвайте ни

Домашен Мастър шеф между уроците

Училища в Първомай и Пловдив предизвикват с кулинарни мисии

viber icon

Да сготвиш набързо между заниманията по български и математика, да откриеш стара бабина рецепта. И дори да сложиш на масата вечеря за цялото семейство, вместо бележника с оценки от изпитванията през деня.

С това предизвикателство ученици шетат в домашните кухни вече втори месец, откакто тече извънредната ситуация и дистанционното обучение.

С кулинарна мисия „Търсачи на вкусни усещания“ ги предизвика СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай.

Учениците да препашат престилка ​- за разтоварване и като тренинг за справяне с нещата от живота, предложи и пловдивското ОУ „Стоян Михайловски“. Учителките на 2. Б клас Диана Деспова и Румяна Кесендова обявиха акция „Млад готвач“ - за да разнообразят ежедневието с нещо вкусно и полезно, а и да променят отношението към храненето.

И електронните пощи на класните, директорите и сайтовете на училищата вече имат материал за цяла готварска книга, при това с илюстрации.

В кулинарната мисия на първомайското училище първокласникът Кристиян Господинов измайстори първата си торта. Чийзкейк с блатове от бисквити, с маскарпоне и боровинки отгоре, уточнява малкият кулинар. Действал под напътствията на мама.

А най-много се зарадвала баба му Диана Ангелова. Покрай дистанционното обучение тя влязла в крак с модерното образование. По нейно време нямало такива чудесии - директорът да възлага мисии, а после вкъщи да става бойно поле. Обаче е доволна. „Интересно е да се занимават децата с нещо“, категорична е баба Диана.

Преди да се наложи Кристиян да прекарва дълги часове при нея, понеже родителите са на работа, а часовете в училище си вървят от разстояние, момчето много обичало да се заиграва навън. Сега има ограничения заради пандемията. Диана опитва да налага лимит и на заседяването пред телефона. 

И школските мисии са тъкмо в крак с нейната „домашна политика“

Много неща се изработиха през последните седмици, опитва да си спомни жената. Картички, предмети от картон, великденска украса излязла от ръцете на Кристиян.

Школото обяви още мисии за проекти за великденска украса и за Деня на Земята. Провокира малчуганите да рисуват на тема „Останете си вкъщи“ и даже да съставят Наръчник на детето. 

За Кристиян е интересно. А кулинарната мисия се оказала продължение и на предишния му опит в кухнята, когато помагал за рязането с формички на великденските курабии. 

Баба Диана води люта битка с чипса и сандвичите. И често побеждава, когато приготви тава с мусака, голи сарми или супа топчета. ;

Добре е да е модерно училището, ама заедно с компютрите децата трябва повече да четат книги, съветва жената. Животът я е научил, че това помага. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?