Следвайте ни

Докторант научи робота KUKA да различава и локализира обекти

Дисертацията на инж. Васил Попов може да се прилага в транспорта и медицината

viber icon

Докторант на Техническия университет в Пловдив „научи“ робота КUKA да получава информация през камера, да различава обекти, да ги локализира и според зададен алгоритъм да променя поведението си. „Звучи сложно, но съм убеден, че моите алгоритми могат да имат приложение в автономните превозни средства, в медицински приложения и при  качествен контрол - казва инж. Васил Попов. - Целта на алгоритъма е успешно да разпознава нови, непостъпвали, входни за него данни и да реагира на тях“.

Темата на  разработката му е „Нови подходи за  адаптация и обучение при управление на интелигентни роботи“. Със защитата на дисертацията си инж. Попов става първият докторант на вуза за тази година и най-младия към момента.  Във висшето училище готвят дисертации още над 30 докторанти. 

Да даде повече  разум на  четириколесния университетски робот KUKA YouBot се оказало доста трудна задача за инженера. Трябвало да надгражда алгоритми в поведението му. Той кандидатствал и спечелил проект по националната програма  „Млади учени и постдокторанти“. Със средствата набавил за робота допълнителни сензори и техника, която да обучава изкуствените интелектуални алгоритми.

Д-р Васил Попов е част от международна общност на учени, които развиват алгоритмите за изкуствен интелект и приложението им в роботиката. Те интензивно обменят информация, за да постигнат по-добри резултати. Интересът към научна работа на асистента от ТУ-Пловдив личи от броя на международните изследователи, които в своите разработки се позовават на негови резултати и го цитират. Той самият е публикувал разработките си за изкуствен интелект в научни семинари, конференции и списания. И в края на дисертацията вече има 13 публикации за изкуствения интелект. 

През февруари д-р Попов ще приключи и първата си изпитна сесия. Той обучава близо 60 студенти от специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“. В крайната оценка на всеки студент включвам и постиженията му в лабораторни упражнения и практики, а не само теоретичните знания, обяснява младият асистент. Не прави компромиси и би скъсал студент по роботика, ако прояви посредствено отношение към предмета. „Студентът може да не харесва роботиката като предмет. Но вложеният труд е личното отношение към изучаването на инженерната професия“, казва асистент д-р Васил Попов.                    

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?