Следвайте ни

Доцент от УХТ грабна приза за изявен млад учен

Надежда Петкова от катедра „Органична химия и неорганична химия“ участва в 13 проекта за здравословен начин на живот

viber icon

Доц. д-р инж. Надежда Петкова от Университета по хранителни технологии /УХТ/ е победителят в тазгодишното издание на националния конкурс "Изявен млад учен в областта на органичната химия" на името на акад. Иван Юхновски. Наградата й бе връчена днес на тържествена церемония в Химикотехнологичен и металургичен университет /ХТМУ/ от ректора проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова. Това стана при откриването на XVII Научна постерна сесия за млади учени, докторанти и студенти, организирана от ХТМУ.

Отличието се присъжда за четвърти пореден път на изявен млад учен до 35 години, автор на богата и висококачествена научна продукция в областта на органичната химия.  

Доц. Петкова от катедра „Органична химия и неорганична химия“ в УХТ е представила през комисията на конкурса 47 от свои публикации, направени през 2018 и 2019 г. Всички са индексирани в авторитетни и световно признати бази данни - Web of Science и Scopus. Освен това в този период е участвала в 14 научни форума у нас – конгреси и симпозиуми, както и в 4 извън страната. 

Всичките й активности са в областта на органичната химия, фитохимията /лечебните растения/ и в частност са свързани с проучвания на инулина,  въглехидратите, функционалните храни и техния лечебен ефект върху организма. Участва в 13 проекта за здравословен начин на живот, единият от които се отнася до разработването на бира с екстракти  от ядливи цветя – латинки и виолетки, посочи доц. Петкова. Това пиво е с повишена антиоксидантна активност, а това носи значителни ползи за тези, които го консумират.

Другият ангажимент на доц. Петкова е към Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“, в която УХТ е сред водищите партьорски организации. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

11111

11111

26.06.2020 | 15:33

Поздравления за един наистина талантлив млад учен! Успехи! Само напред и нагоре!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?