Следвайте ни

Доц. Кунчев: И прогимназията, и вузовете - онлайн!

Препоръчва край на всички извънкласни дейности извън рамките на една паралелка, дори за децата от 1. до 4. клас

viber icon

Специална препоръка към МОН отправи главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

При настоящата ситуация вече считаме, че трябва да се пристъпи към преминаване в режим на онлайн обучение в учебните заведения в цели области, като това важи и за учениците от 5. до 12. клас, обяви той.

До момента превключване ставаше по препоръка на РЗИ и с решение на Областните щабове или по искане на директора на школото, съгласувано с Педагогическия съвет, Обществения съвет, родителите и с разрешение на министъра. По заповед на здравния министър пък от 29 октомври до 11 ноември в електронна среда от разстояние са занятията на всички ученици от 8. до 12. клас у нас.

Евентуалната нова ограничителна мярка е една от 7-те точки, които огласи доц. Кунчев на редовния брифинг на Министерството на здравеопазването днес.

Освен нея, препоръката е за прекратяване на всички извънкласни занимания извън рамките на една паралелка, включително за учениците от 1. до 4. клас. Засега за начален курс остава твърдо присъственото обучение.

За висшите училища главният държавен здравен инспектор настоява да преминат изцяло към обучение от разстояние в електронна среда, където това още не е сторено. Единствено изключение да се допуска за студенти по медицина по отношение на практическите упражнения.

На въпрос за кои от тези препоръки ще издаде заповед, министърът на здравеопазването  проф. д-р Костадин Ангелов отвърна, че предстои днес доц. Кунчев да проведе разговори с експертите по епидемиология и инфекциозни болести. Всяко от седемте предложения ще се прецизира. След това ще се оформи заповедта.

"Голяма част от тези мерки вече се прилагат в много области и училища. В ежедневна връзка сме с министъра на образованието Красимир Вълчев. Всички училища, които поискат преминаване към онлайн обучение, получават разрешение. Този подход е важен, защото има учебни заведения без нито един учител и ученик с положителен тест - обясни проф. д-р Костадин Ангелов. - Всички знаем, че присъствената форма е най-ефективната. Защото след време ще започнете да задавате въпроси защо има проблем с образованието. Отговорността е на правителството, на премиера, на министъра на здравеопазването и на всеки министър от кабинета. Всяка мярка трябва да е добре обмислена, да е приложима, да е контролирана и да се спазва, за да даде резултат. Иначе остава на хартия и с нулев резултат. А ние не търсим това".

Настояването на лекари в социалните мрежи с хаштаг "локдаун" - за пълно затваряне на училищата, министърът на здравеопазването коментира така: "Не обсъждаме такъв епап. Обсъждаме с министъра на образованието всички мерки, които да бъдат предприети".

Препоръката на доц. Кунчев е за удължаване на вече влезлите в сила  мерки и след 12 ноември - поне до края на месеца, а може и по-дълго. Ако това стане, гимназистите ще продължат да учат онлайн, независимо дали ще бъде взето решение за превключване и в прогимназиален етап.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Стамат

Стамат

05.11.2020 | 13:41

Куку,абсолютно си прав! Боко се тревожи за поста си! Щото трябват яки топки да вземеш решения и да носиш отговорност ! И министъра на образованието хич го няма! За съжаление има един ,който се е приел много насериозно и командва със замах. Другите са послушковци,които козируват! Няма да я бъде тази държава,с този политически о.олигофренизъм.

Отговори
4 0
КУКУ

КУКУ

05.11.2020 | 11:11

Тиквата ще го отмени, спокойно. То е загрижен за психическото здраве на населението. В Китай след няколко месеца тотално затваряне масово били полудяли.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?