3906

Доц. д-р инж. Никола Шакев - директор на Техническия университет София - филиал Пловдив: Инженерната професия е инвестиция в добро бъдеще

- Доцент Шакев, дойде моментът, в който учениците от випуск 2024 и техните родители решават къде да продължат за придобиване на висше образование. С какво Техническият университет – филиал Пловдив ги привлича?

- Изборът на професия и на висше учебно заведение е много вълнуващ за всеки абитуриент. Моят опит показва, че на тази възраст не всички деца са категорични в избора си на професионално развитие. Затова ще кажа и на тези, които са избрали, и на тези, които се колебаят - Техническият университет - филиал Пловдив предоставя  възможности за добър начин на живот. Както в университета, така и след него. 

- Лесно ли се взема диплома в Техническия университет – филиал Пловдив?

- Не, не е лесно, но може да бъде много приятно и полезно за кариерното развитие. Студентите трябва да се мотивират за труд и желание да се отдадат на избраната професия. Постигаме го заедно. Тази година конкуренцията е голяма - кандидатстващите са с около 1/3 повече от миналата година. Това вече говори и за промяна в общественото съзнание и отношение към учението при нас.

- Колко години е обучението при вас?

- Обучението по специалностите на ниво бакалавър е 4 години. След това има възможност за магистратура, която може да бъде 1 или 2 години.

- Струват ли си усилията от ученето в Техническия университет – филиал Пловдив? Има ли безработни инженери, учили при вас?

- В последните години не съм чувал наш студент, който иска да работи по специалността, която е завършил, да не е намерил добре платена професионална реализация. Безработни инженери няма. Кариерните възможности са дългосрочни и предпоставка за това е развитието и индустриалната специализация на Пловдивска област. Фирмите от региона се нуждаят от инженерни кадри, които да са наясно със съвременните технологии и изисквания на инвеститорите - български и чуждестранни.

- Студентите ви имат ли шансове за кариера в чужбина?

- Обучението в Техническия университет - филиал Пловдив ги прави граждани на света. Дипломите на Техническия университет – София се признават в целия свят. Имаме студенти, които работят в СERN, в NASA, работят в Боинг, в Луфтханза. 

- Да поговорим за обучението при вас. Доцент Шакев, допускате ли студентите от Техническия университет – филиал Пловдив да грешат по време на обучението си?

- Естествено. Нещо повече, насърчаваме ги да опитват, независимо от грешките, които могат да допуснат. Никой не е застрахован от грешки, но в университета преподавателите са тези, които могат да предпазят студентите от грешки. Учим нашите студенти не само на това как се прави нещо, но и как не трябва да се прави.

- Каква е учебната база, в която учат студентите от Техническия университет – филиал Пловдив? Можем ли да видим най-новите инженерни и софтуерни технологии при вас?

- В последните години успяхме да спечелим инвестиции за най-съвременното оборудване в областта на информационните технологии, информационното инженерство, роботиката, автоматиката, транспортната техника. Имаме уникален аеродинамичен тунел, в който правим изследвания, свързани с крилете на самолети и дронове, перките на хеликоптери и вятърни генератори, аеродинамика на автомобили и други.

- С какво индустрията е готова да помогне на университета?

- Благодарен съм за доброто сътрудничество с компаниите от индустрията. Помагат ни с изграждане на лаборатории със съвременна техника. Ценим и лекторите от фирми, които водят упражнения на студентите и споделят опит и знания. Организират и семинари на различна инженерна тематика.

- Може ли едно средно българско семейство да си позволи издръжката на студент при вас?

- Ако погледнем на обучението при нас като на инвестиция, то тя се възвръща много бързо - още на първата година или година и половина след започването на работа на завършилия инженер или програмист. За студентите, които не са от пловдив осигуряваме общежитие. Даваме стипендии за успех, социални стипендии, както и фирмени стипендии, предоставени от компании, желаещи да привлекат на работа наши студенти след завършването им. С напредване на следването има много възможности за платени стажове и практики.

- Когато студентите завършат, спомнят ли си за студентски живот с усмивка?

- След завършване студентите ни считат, че тук са прекарали едни от най-хубавите години от живота си. И след приключване на образованието си студентите ни остават общност, която си помага със знания и опит. Връзката им с университета също остава - понякога се обръщат към преподавателите си за нови знания и ги получават. Това не се постига само с изпити и оценки, а с всеотдайност и взаимна подкрепа. 

Полезна информация 

Документи за кандидатстване в Технически университет-София, Филиал Пловдив ще се приемат от 20 юни до 5 юли 2024 г. включително:

·        По интернет

·        В зала 4430 в сградата на университета на ул.“Цанко Дюстабанов“25 /включително събота и неделя/

Обявяване на резултатите от първо класиране – 6 юли 2024г.

Обявяване на резултатите от второ класиране – 13 юли 2024г.

Записване за попълване на незаетите места – до 20 септември 2024г.

Повече информация на www.tu-povdiv.bg/прием 

Специалности в Технически университет – филиал Пловдив

Факултет по електроника и автоматика

Компютърни системи и технологии 

Автоматика, информационна и управляваща техника 

Дизайн и програмиране на електронни системи

Електротехника 

Индустриално инженерство (на английски език) 

Факултет по машиностроене и уредостроене

Компютърно моделиране и технологии в машиностроенето 

Мехатроника 

Машиностроене и уредостроене

Транспортна техника и технологии 

Авиационна техника и технологии 

Дизайн и печатни комуникации 

Индустриален мениджмънт 

Интелигентни системи и изкуствен интелект

 

 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?