Следвайте ни

Добрият пример: Селско школо готви кадри за Тракия икономическа зона

За 12 години училището в Калековец се разрасна от основно в средно

viber icon

Тенденцията училища в малки населени места да се опразват и да бъдат закривани, а хлапетата да пътуват до средищни учебни заведения в близки селища, полека се обръща. Положителната промяна е заради развитието на индустрията около Пловдив.

Училището в Калековец се разрасна толкова в последните години, че от основно стана обединено до 10. клас, а съвсем скоро предстои да получи статут на средно и ще обучава до 12.

Ключът е в това, че разкрива професионални паралелки, кадрите от които веднага постъпват на работа в Тракия икономическа зона. Готвим местни кадри за местната индустрия, обобщава директорът Диян Бухчев.

В момента в Обединеното училище „Св. св. Кирил и Методий” в Калековец има 307 деца - от подготвителна група до 10. клас.

През 2008 г., когато бяхме все още основно училище, започнахме да обучаваме професионални паралелки, разказва директорът.

Екипът избрал професията работник в дървообработването заради предприятие наблизо.

След 8. клас тийнейджърите учат производство на фасониращи материали. Това са всички заготовки - летви, дъски, греди за дървени палети и пакетаж в строителството.

След като новият Закон за предучилищното и училищното образование регламентира обединените училища, учебното заведение в община „Марица” поискало този статут, за да готви децата в професионалните паралелки до завършване на първа гимназиална степен, успоредно с което те навършват и задължителната възраст за обучение - 16 г. Така, разраствайки се до обединено, преди 2 г. учебното заведение добавило и обучение в още една сфера - на шлосери.

Паралелката от 17 десетокласници в момента  е от типа "2 в 1"

- половината ученици са по едната специалност, а останалите по другата, като взимат заедно общообразователните модули и в отделни групи специалните предмети. Освен от местните семейства, като средищно школото приема и ученици от Крислово и Динк.

Когато има работа за родителите в предприятията от Тракия икономическа зона, те насочват и своите деца към професионалното обучение, за да постъпят на свой ред във фабриките, обяснява директорът. Негов ангажимент остава да е в час с потребностите на пазара на труда и гъвкав в предлагането на подходящи специалности. Твърди, че макар демографската тенденция да е негативна, това не се усеща в ОбУ „Св. св. Кирил и Методий” - именно заради професионалните паралелки.

Обявява прием по нова специалност - за машинни монтьори  

В план-приема за догодина Диян Бухчев залага две вместо досегашната професионална паралелка - по една след 7. и след 10. клас. Има право да обяви допълнителен прием след десети, след като школото се преобразува в средно и вече ще предлага обучение и във втората степен на гимназиално образование. Потребностите на индустрията обаче подсказват, че е нужно обучение по нова професия  - машинен монтьор, специалност металообработващи машини. Школото има намерение и вече води разговори с предприятия да въведе дуалната форма, при която в последните две години учениците се подготвят на конкретни работни места в заводите, с ментор и на заплата.

След като положи матурите в 10. клас, тазгодишният випуск на обединеното училище ще има 3 възможности - да спре до тук с ученето, да отиде в друго школо с точките от националното външно оценяване или да остане в същото, което ще е вече средно и ще може да му даде диплома след зрелостен изпит след още 2 г. Докато 17-те ученици, от които почти всички са решени да не напускат класната стая, решат коя е тяхната посока, Бухчев планира приемната кампания, за да привлече още младежи в професионалните паралелки. В нея ще стигне и до Стряма и Войводиново.

След преобразуването на ОбУ „Св. св. Кирил и Методий” в Калековец в средно училище обединените в Пловдивска област остават 3 - ОбУ „Йордан Йовков” в Пловдив и по едно в Дълго поле и Красново.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Донев

Донев

13.01.2020 | 16:20

Поздравления на господин директора за положените дългогодишни усилия за развитие на училището!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?