71

Добри практики в 3 училища от Пловдивско за пример на цялата гилдия

Добри практики на три училища от Пловдивска област стават пример за цялата учителска гилдия в страната. За първи път учебни заведения от областта се включват в кампанията „Добрите практики на фокус“, а са рекордьори в цяла България с 24 предложения от събраните до момента 180 във второто издание на конкурса. Той се организира от фондация “Заедно в час”и образователния сайт prepodavame.bg. Цели да събере, опише и популяризира добри практики от български класни стаи и училища. До момента в конкурса са се включили 159 учители от 114 училища в над 50 населени места.

Интерактивна родителска среща “Родът в мен” в Граф Игнатиево

Три от предложените практики от пловдивски училища вече са публикувани и достъпни за гилдията.

Мария Петрова, която преподава в начален етап в ОУ „Райна Княгиня“ под тепетата, споделя своя опит с читателски клуб. Децата се събират, четат, но и разиграват театрални пиеси, правят си творчески работилници, дженга с литературни въпроси, решават математически задачи с герои от книги По време на онлайн обучението учителката създала и сайт „Читателски клуб „Възвишение“, в който дейностите са под формата на мисии, а учениците сами създават електронни ресурси.

Обединеното училище „Христо Ботев“ в Дълго поле пък е впечатлило с кампанията си „Дари храна, дари любов“, която провежда по Коледа и Великден. С помощта на преподавателката си по информационни технологии Величка Гонева деца от 5. до 10. клас създават сами емблема на дарителската кампания с онлайн инструмент за дизайн, съставят кратки анонси за акцията, разлепят съобщения в селото и училището. После се срещат със собствениците на трите големи магазина в селището. Там и в школото се поставят кутии за даряване на хранителни продукти. Учениците посещават и кмета, който изготвя списък на нуждаещите се. По празниците децата и учителката разнасят от врата на врата събраните помощи от общността.

Гласуване с хартиени самолетчета в читателския клуб в ОУ “Райна Княгиня”

 

Училището в Граф Игнатиево пък е пример за нетрадиционна интерактивна родителска среща „Родът в мен“. Инициативата за нея е на учителката и класен ръководител на 3-А клас Елена Генчева.

В хода на предварителната подготовка децата отговарят на въпросите защо са кръстени така, какъв е човекът, чието име носят, какво родителите са искали да вложат, откъде идва фамилията. Имат задачата да говорят с бабите, които да им разкажат любимата си приказка.

Самата родителска среща продължава около час и в нея участват децата и родителите. Сканират с телефоните QR код към анкета „Семейството е…“. Записват рецептата на любимата за семейството гозба, разказват научената от баба приказка, коментират имената, изработват заедно семейството от пластилин и съставят готварска книга на 3-А.

Другите предложения от областта са на пловдивските СУ "Св. Паисий Хилендарски", ПГ по електроника и електротехника, СУ "Св .Софроний Врачански", СУ "Свети Седмочисленици", Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий", СУ "Св. Константин-Кирил Философ", ОУ "Кочо Честеменски", ОУ "Панайот Волов", ОУ "Васил Левски", СУ "Св. Княз Борис I" - Асеновград, ОбУ "Христо Ботев - Стамболийски, ОУ "Васил Левски" - Рогош, СУ "Отец Паисий" - Куклен.

Сред подадените практики от цялата страна има най-много успешни примери, свързани с развиване на социално-емоционалните умения и изграждане на позитивна среда - “батерия” на емоциите, ритуал за опознаване на училището от новопостъпили осмокласници, тефтери за записване на добрини.

До 15 февруари продължава събирането на иновативни практики, които подобряват благосъстоянието на учениците, насърчават детското участие и подкрепят напредък в училище. Одобрените измежду тях ще бъдат описани на сайта prepodavame.bg. В края на април ще бъдат отличени най-добрите.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Дааа, смях

Дааа, смях

29.01.2023 | 11:53

Клубове, срещи, иновации... Дрън-дрън, това се прави под натиск на директорите, натиснати от МОН, за да се лапнат парите по еразъм, еразъм.... Чета и се смея, толкова смешни и глупави идеи и клубове, учителите, за да изпълнят заповед на директора, се надпреварват като клоуни в цирк, за 5 минути слава... Неработещи, смешни дейности... Иска се учене, КЛАСИКА В ЖАНРА! Успеваемост 0, можене 0, реализация след години 0.

Отговори
5 0
Кой иска да ме види, Хазра ли, братчетките  и  или оня бавния безврати

Кой иска да ме види, Хазра ли, братчетките и или оня бавния безврати

28.01.2023 | 11:07

Училиште,, Ботев,, незаменимо с,, възпитани,, деса и учители, къде е оназ с нарисуваните вежди...?!

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?