Следвайте ни

1200 лева заплата за висшисти в социалните услуги

Добър старт от ПУ „Паисий Хилендарски“

viber icon

Студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, които са завършили „Социални дейности“, ще могат да стартират трудовия си стаж със средната заплата за бранша - 1200 лв. 

В момента заплащането на социалните работници е около минималното възнаграждение. По-високата ставка, на която ще започнат начинаещите, ще е възможна благодарение на новото перо по програма „Работа“ за  субсидираната заетост на социалното министерство.

Така ведомството ще покрива възнагражденията на дошлите от студентската скамейка през първата година. „Трудно бихме привлекли младите хора да работят за ниски заплати. Възнаграждението ще е средната брутна работна заплата по икономическа дейност „Хуманно здравеопазване и социална работа" - 1200 лв.

Надяваме се, че това ще е един добър стимул, с който ще привлечем младите да работят в системата. Прогнозите на министерството показват, че през следващите 10-15 години ще имаме сериозен недостиг на социални работници, обясни зам. социалният министър Зорница Русинова. Това е първият подобен опит в социалната сфера.

Новото перо по програма „Работа“ ще се субсидира с 10 млн. лв. европейски пари. Ресурсът ще стигне за 500 младежи от цялата страна. Освен пловдивските студенти от възможността ще могат да се възползват и тези, които учат в Стара Загора, София, Благоевград и Русе. „Това са градовете с добри факултети по социални дейности. Ако механизмът се окаже работещ, той ще бъде заложен по-сериозно в следващия програмен период“, уточни Русинова.

Социалното министерство, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и университетите ще стартират още през следващия месец кампания, насочена към младите, които завършват "Социални дейности". Традиционно Агенцията по заетостта прави и кариерни форуми във вузовете. По този начин ресорното ведомство цели младежите да започнат стажове и работа в социалните услуги.

Зорница Русинова допълни още, че със Закона за социалните услуги, който бе приет през март тази година, и влизането му в сила от 2020 г., тепърва предстои сериозно предизвикателство за социалната сфера. До 2021 г. трябва да бъде изготвена и приета карта на новите услуги. Все още се прави анализ какви да бъдат новите разкрити дейности, без да компрометират вече съществуващите.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?