Следвайте ни

До петък правят списъците за ваксиниране на учителите

Евентуално връщане в присъствена форма на учениците от 5. до 12. клас - след 18 януари

viber icon

От днес започва изготвянето на списъците за ваксиниране на учителите, обяви министър Красимир Вълчев по време на посещението си в столичното ОУ „Георги Бенковски“. До края на седмицата листите ще са готови, а очакването му е имунизация срещу коронавирус да пожелаят около 32 000 педогози от общо 90 000 заети в системата. Това е повече от деклариралите желание в средата на декември 20-ина процента.

Нормално е да има ръст, защото вече има повече информация.

Трябва по-малко да се боим от ваксината, отколкото от коронавируса,

каза Вълчев. И добави, че ваксините и науката са спасили милиарди човешки животи. Министърът даде пример с коварната едра шарка и подчерта, че 2-3 млн. души годишно се спасяват благодарение на ваксините от хепатит Б, тетанус, морбили, туберкулоза. 

Актуалното положение в системата той предели като динамично. Към днешна дата родителите на 703 деца от начален курс са пожелали те да продължат да се обучават от разстояние в електронна среда, въпреки решението общо 247 000 деца от 1. до 4. клас от днес да се върнат в клас. Предпочелите онлайн обучение общо в системата са около 1300. Има обаче нови молби и връщане към присъствена форма на деца, които преди са били онлайн.

По отношение на детските градини има удължени отпуски на родители с влизането в новата година, към момента посещаемостта е нормалната за този сезон. Вълчев припомни за възможността отсъствията на 5.- и 6-годишните, които са в задължителна за образование възраст, да се считат по основателни причини, ако родителите решат да оставят малчуганите у дома. Възползвали са се вече 50 общини, сред които и Пловдив.

Министърът припомни, че дори в пика през ноември имаше 1200 училища без случай на коронавирус.

В цели села нямаме заболял и за тях беше непонятно затварянето вкупом,

каза Вълчев. Затова след изтичането на локдауна ще се мисли пак за локални решения и редуване на паралелки присъствено и онлайн. Засега заповедта за обучение в онлайн среда за учениците от 5. до 12. клас е до 31 януари. За евентуална промяна ще се умува след 18 януари, като е възможно още от 11 януари да се възстановят някои дейности - например изпити и олимпиади.

Междувременно системата е осигурила около 10 00 въздухопречистватели с парите, които бяха отпуснати допълнително във връзка с мерките срещу ковид през декември.

С финансирането за устройства пък са осигурени около 22 000, очаква се още толкова да пристигнат в училищата през януари.

За да се върнат студентите в аудиториите, трябва да има трайно понижаване на стойностите на заболеваемостта,

каза Вълчев. „Чувствам се длъжен да съм гласът на образователната система. И на мен ми се иска час по-скоро да се върнем към присъствена форма, но това решение трябва да е разумно. Към днешна дата разумното е  да се върнат детските градини и начален курс“, каза Вълчев. Той подчерта, че не бива да има дълго задържане в онлайн режим на едни и същи ученици – гимназистите в големите градове учат от разстояние вече девета седмица. Затова ще се търси начин за редуване.

Министърът на образованието добави, че обществото е пред сложен морален проблем, но

не бива моралната тежест на кризата да се стоварва върху децата и учениците – защото бизнесът получава обезщетения по време на локдауна, но за децата той означава обездвижване, психологически проблеми, по-лоша подготовка, страдат и политиките за интеграция.

На учители, които се боят да се върнат в класните стаи, е дадена възможност да ползват отпуск. В банката за заместници има 2400 техни колеги. Над половината са със специалност предучилищна и начална училищна педагогика, а около 1200 са студентите. Вълчев посъветва при трудности със заместване на титуляр в начален курс на негово място да влиза педагог от занималнята – така приоритет ще имат задължителните дейности пред самоподготовката,  а заниманията по интереси могат да се отложат.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Абе тия хора

Абе тия хора

04.01.2021 | 18:48

Що не обясниха на Камила Харис че ваксините са хубави. Че да не си играе да търси специална сгъваща се игла и да разиграват цирк. Обяснете и. Може и да размисли.

Отговори
2 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

04.01.2021 | 16:57

500-000 В БГ СА ХОРАТА ЗДРАВНОНЕУСИГОРЕНИ--ДЕМЕК СОЦИАЛНО СЛАБИ--ОТИВАМ НА ЛЕКАР КТО ЗДРАВНОНЕУСИГОРЕН СЪС СИМТОМИ НА КОВИД--ПРАВАТ МИ СРЕЩУ 30 ЛВ ЕДНА РЕНГЕНОВА СНИМКА НА КОЯТО ПИШЕ ЧЕ ИМАМ ДВУСТРАННА ПРОНХОПЛЕВМОНИЯ СЪС СИЛНИ СЪМНЕНИЯ ЗА КОВИД ПАРИ ЗА ТЕСТ НЯМАМ ДОКТОРКАТА НА КОЯТО ПЛАЩАМ 1О ЛЕВА МИ ПИШЕ РЕЦЕПТА С АНТИБИОТИЦИ БЕЗ ДА ЗНАЕ И ТЯ ОТ КАКВО СЪМ БОЛЕН--И СИ ОТИВАМ ПО ЖИВО ПО ЗДРАВО АКО ИСКАМ У ДОМА АКО ИСКАМ В ХРАНИТЕЛНИЯ ХИПЕРМАРКЕТ И ПРОДЪЛЖАВАМ ДА СИ ЗАРАЗЯВАМ--ИЛИ С КОВИД ИЛИ С БРОНХОПЛЕВМОНИЯ-А МОЖЕ И ДВЕ В ЕДНО--ЗАКАКВИ БРОЙКИ ОТ КОВИД ГОВОРЯТ--КЪМ КОИ ЩЕ МЕ ОПРЕДЕЛЯТ МЕН И ХИЛЯДИ ТАКИВА КАТО МЕН??? ----ВАКСИНИТЕ ЩЕ ПАЗЯТ НЯКОЙ ЗА 1 ГОДИНА ДРУГИ ЗА 9 МЕСЕЦА А ТРЕТИ И ЗА 6 МЕСЕЦА --АКО НЕ СЕ ХВАЩАТ ТАКИВА КАТО МЕН НА ВРЕМЕ КАКВА Е ФАЙДАТА ЧЕ СТЕ СЕ ВАКСИНИРАЛИ --НА 10 Я МЕСЕЦ ВАКСИНАТА ВИ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА НЕ ДЕЙСТВА А ВИЕ ДА СТЕ В АВТОБУСА НА ЕДНА СЕДАЛКА С МЕН--КАКВО ПРАВИМ????

Отговори
0 2
ДО ИСТИНАТА

ДО ИСТИНАТА

04.01.2021 | 17:38

разберете не се ли хващат новозаразените направо от лекарските кабинети като бъдат тествани --никакви ваксини няма да помогнат--защото ваксината ви може да е била ефективна до 10 я месец а вие без да знаете че вече нищо не ви пази може да се отзовете със заразен на една седалка в автобуса --а заразения и той незнае че е заразен защото не си е платил в болницата за тест --и го лекуват лекарите без да знаят и те от какво??--къде е тогава реалната борба с ковид??--от една страа пускат ваксини които не се знае колко са годни и ще ви опазят--а от друга страна се пускат от болниците болни със самнения за ковид--и не се изследват защото болния яма пари за тест--пълен абсурд

Отговори
0 0
къде са списъците

къде са списъците

04.01.2021 | 14:40

"Министърът припомни, че дори в пика през ноември имаше 1200 училища без случай на коронавирус." - Ами пускайте присъствено училищата в районите където няма Коронавирус, г-н министър! Защо искате да пускате тези, в големите градове, където дори само пътуването в обществения транспорт е голям риск! Тези учители не са войници да им заповядате да отиват на фронта, въпреки пандемията. Осигурете им ваксини и след като мине необходимият период за създаване на имунитет, тогава ги пускайте присъствено. Някои страни, като Гърция, Сърбия, Израел, осигуриха милиони дози ваксини, а ние чакаме и не знаем кой колко ще ни даде, въпреки, че сме ги платили!

Отговори
2 2
Ралица

Ралица

04.01.2021 | 13:19

Ваксинирайте учителите и две или три седмици след това връщайте учениците в клас. Не по-рано, ако искате да има полза от мерки и ваксини.

Отговори
3 3
Недоучил

Недоучил

04.01.2021 | 13:17

Да ходят на училище присъствено не интегрираните.Последната заповед до 31-ви по какви критерии е написана и подписана?

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?