Следвайте ни

До края на месеца може всички да се върнат в клас

Няма да отпада материал от изпитните формати в 4., 7., 10. и 12 клас, матурите и НВО ще се проведат нормално при спазване на противоепидемичните мерки

viber icon

Ако ситуацията продължи да се подобрява, има основание до края на месеца да се вземе решение за връщане на всички ученици присъсвено. То обаче трябва да бъде взето от следващото правителство, направи уговорка министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев.

По-рано днес той откри изследователски STEM център в ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново.

Вълчев подчерта, че до момента  начален курс има само 5 учебни седмици онлайн и за децата до 4. клас учебната година е спасена в голяма степен. Призна обаче, че за  учениците от прогимназиален и гимназиален курс е най-трудната до момента.

От 10 май само три класа няма да бъдат присъствено, след като в графика за ротацията бяха добавени и 6. и 11. клас.

Вълчев  изрази надежда от 15 септември всички да са присъствено в клас.

Не се налага допълнително удължаване на учебната година, но вероятно ще има повече включени в компенсаторно допълнително обучение за наваксване на дефицити. Миналата година също имаще такива дейности по проект "Подкрепа за успех".

Реално удължаване на годината ще има само в някои училища - онези 303, които през декември се възползваха от дадената възможност да проведат проектни дейности по време на локдауна и да отложат уроците за юни, за да има по-голям шанс да да присъствено.

Останалите, за които има удължаване, за седмиците след редовния край на учебното време ще предложат занимания по интереси.  Така би трябвало да бъде например за учениците от 1. до 3. клас. За тях след края на месец май бе решено удължаване със седмица за проектни дейности и отделно с още две. Сега училищата, които са възприели този вариант да ангажират децата до 23 юни с решение на Педагогически съвет, ще трябва да провеждат такива занимания по интереси през юни.

Министърът на образованието в оставка е категоричен, че няма пречка матурите и НВО в 4., 7. и 10. клас да се проведат нормално, но при спазване на всички епидемични мерки и с до 13 деца в изпитна зала. Няма да отпада материал от изпитните варианти, както стана миналата година след затварянето на училищата за 3 месеца. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Николай

Николай

07.05.2021 | 14:50

Сети се той, учебната година приключи на училище ще ли да ми ходят, а бе тази нация нещо от ден на ден става все по зле!

Отговори
1 0
985

985

05.05.2021 | 14:00

Как ще върнеш всички бе к ретен? Криете истината за бройката заболели. Всичко,което казвате, се диктува от Джипката. Що не попитате какво става в лабораториите? С капани мошеници !

Отговори
3 1
Kykureq

Kykureq

05.05.2021 | 13:34

Toz primit ostavi uchilishta da reshavat za Kovida. Palen kretennn.Dobre che se maha takiva dalech ot obrazyvanieto.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?