71

До дни се чакат нови планове за действие в училище при бомбена заплаха

Синдикат "Образование" иска нови регламенти от МВР, които да включват и ангажимент на родителите. Според директори е достатъчно да се спазват сегашните, без решения на своя глава

 Органите на реда да прецизират протоколите за действие при заплаха и нужда от евакуация, настоява  Синдикат "Образование" към КТ "Подкпепа". Оттам твърдят, че те са остарели и директори взимат решения по отношение на сигурността, които не са от компетенциите им.

Синдикат „Образование“ заклеймява злонамерените действия на кибертерористите, които отправят виртуални заплахи, като отнемат основното права на образование на учениците и се опитват да всяват страх и ужас в национален мащаб, заявяват от профсъюза.  В случаите с виртуалните заплахи, които наистина звучат ужасяващо, се цели по-скоро всяване на хаос в образователните институции, както и турбулентност в националната сигурност, добавят оттам.

Синдикатът апелира директорите    да спазват сега съществуващите планове, да не проявяват творчество и да не допускат лична преценка при тези ситуации.

Синдикат „Образование“ е анализирал съществуващите протоколи и твърди, че са неефективни и поставят директорите и ръководствата пред труден избор. МВР трябва незабавно да прецизира методиката и регламентите за действие и да изпълни задължението си да поема отговорност при евентуални заплахи, отправени към образователните институции, категорични са оттам.

Настояват също при изготвяне на заповед за противодействие при терористична атака МВР  да вмени задължение  родителите  да осигурят грижи за децата, които ще бъдат извън училищната сграда, защото учителите няма да имат физическата възможност да сторят това.

Директорите на училища нямат необходимата професионална експертиза да поемат отговорност и ситуират регламент, също и да извършат преценка кой сигнал е фалшив и кой не, подчертават от Синдикат "Образование". Оттам искат да има протокол за различен тип ситуации. 

Пропускателният режим в образователните институции също трябва да се унифицира и да не зависи от финансовото състояние или решението на директора. 

Училищните дворове са следващият нерешен проблем в системата. Това, че някои общини нареждат на училищата да не заключват дворовете, за да се ползват от живеещите в квартала, създава опасност от заплаха за ученици. Освен това понякога се руши и уврежда училищна собственост. Директорите трябва да са задължени да оградят и заключват училища и детски градини заради по-добрия пропускателен режим и превенция от хулигански интервенции над ученици и учители, е позицията на профсъюза.

Контра

Предложението на синдиката се приема нееднозначно от пловдивските директори. Няма нужда от сериозна поправка на регламента, смята директорка на професионална гимназия. Според нея настояването идва заради поведението на някои школски шефове, които при повтарящите се заплахи от последните дни, които се оказваха фалшиви, не са евакуирали децата и учителите, за да не страда учебният процес. Самата тя е предупредила екипа си, че в случай на заплаха и в Пловдив, ще се действа по регламента. Той предвижда да се позвъни в полицията, звънецът да се бие без прекъсване и всички да напуснат сградата по съществуващите евакуационни планове. Те се проиграват три пъти годишно с учебно-тренировъчни ситуации, като всеки път симулираната ситуация е различна - пожар, земетресение, наводнение, включително бомбена заплаха.

До два дни се чакат нови насоки

Към момента нямаме информация пловдивско училище да е получило заплаха по имейла като други учебни заведения в страната, каза началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. Няма допълнителни указания, нито запитвания от директори. Следва да се приложат сега разписаните механизми. Пакова обаче добави, че до 2 дни се очаква полицията да разпише нови насоки.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?