Следвайте ни

До 75 лв. стипендия за успех в 7 елитни пловдивски училища

viber icon

Високи постижения на държавните зрелостни изпити на випуските 5 години назад издействаха по-високи стипендии на настоящите възпитаници на 7 учебни заведения в Пловдивска област.

Миналата седмица Министерският съвет гласува 2 447 415 лв. за допълнително стимулиране на най-добре представящите се учебни заведения. Вече е ясен и списъкът със 73 училища от 33 общини, между които ще бъдат разпределени средствата за допълнително стимулиране.

Размерът на стипендиите за успех зависи от това в коя от седемте групи попада съответното школо и варира от 25 до 80 лв. на човек.

От пловдивските училища в четвърта група са ЕГ „Иван Вазов“ и ЕГ „Пловдив“, за които се полагат по 75 лв. на ученик. Резултатите на Математическата, Хуманитарната,  Търговската и карловското СУ „Васил Левски“ ги поставят в трета група, за която разчетът е по 55 лв. на дете. А на Френската се полагат по 25 лева на възпитаник, колкото е целевата стипендия на училищата от първа група.

Най-голям размер на допълнителното стимулиране ще вземат учениците от Софийската математическа гимназия - по 80 лв. на ученик.

На държавните зрелостни изпити миналата година най-добре в Пловдивска област се представиха дванайсетокласниците от ЕГ „Пловдив“. Високите им резултати поставиха Английската в топ 10 на националните първенци, като класацията водеше Немската езикова гимназия. Както „Марица“ писа, 266 абитуриенти от ЕГ „Пловдив“ постигнаха среден успех за школото 5.43. Пълните шестици бяха 35, като нямаше нито един клас без 6.00, а най-много бяха в 12. В - 7. Четирима абитуриенти на Английската бяха с пълно 6 и на двете задължителни матури.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

1233666

1233666

19.04.2021 | 12:56

За ЕГ Иван Вазов се пологат 75лв.,но децата вземат по 25лв.!!!!!!!!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?