До 30 деца в група в забавачките, но с помощник-възпитател

Днес директорите трябва да обявят свободните места за класирането, което предстои на 3 октомври. Вчера изчакваха последни указания от експертите по образование в районните кметства. Промяната се посреща противоречиво в гилдията.

Родители звънят в аванс на директорите на детски градини, за да питат колко места ще обявят за предстоящото класиране, след като влезе в сила решението на Общинския съвет за завишаване на бройките до 30 деца в група. От една страна, семействата се надяват да устроят хлапетата, от друга, се тревожат, че при толкова много деца учителите ще работят трудно и ще падне качеството на обучение.

До вълненията се стига, след като местният парламент гласува на 17 септември промяна в Наредбата за прием заради недостиг на местата в заведенията за най-малките. Градините вече могат да приемат до 30 хлапета в група. Преди за 3-годишните допустимият прием бе 22 деца, но през май бе увеличен на 28.

Днес директорите трябва да обявят свободните места за класирането, което предстои на 3 октомври. Вчера изчакваха последни указания от експертите по образование в районните кметства. Промяната се посреща противоречиво в гилдията.

Ще приемем 28 деца вместо предишните 27, но не повече - ние сме Монтесори детска градина и трябва да осигурим индивидуална работа с децата, отсече Радка Гъркова, която ръководи ДГ „Мирослава”.

До момента Димитрия Добрева, която е директор на друга от най-желаните детски градини - „Буратино”, е обявявала по 27 места в група. Ще се съобрази с решението на Общинския съвет и ще добави още 3 бройки. За да осигури нормален учебен процес обаче, прави реорганизация на работата - помощник-възпитателката ще е постоянно в групата заедно с учителката. Преди помагала само в някои дейности, например при храненето и за хигиената. „Тенденцията е за все повече помощник-възпитатели  и разширяване на тяхното участие. При партньорство между тях и титуляра има възможност да се гледат 30 деца, но иначе би било много трудно”, смята Добрева. Проблемът е, че със сегашните бюджети не навсякъде може да се осигури такъв персонал и в някои градини един помощник-възпитател помага в две групи.

Шефката на ДГ „Щастливо детство” Евгения Попиванова пък е на другия полюс. „Разбирам учителите - колкото по-малко са децата, толкова по-лесно се работи. Но не мога да ги подкрепя”, категорична е тя. При нея също има дълга листа с чакащи за прием деца. Попиванова обаче няма притеснения какво ще се случи, ако увеличи бройката в една група до 30 деца на предстоящото класиране. Аргументите <210> съвпадат и с мотивите на общината за промяната в наредбата - че реалната посещаемост е много по-ниска от списъка по документи. „30 приети не значи 30 деца в група. В момента от 28 приети в нашата градина на занятия са 18 малчугани”, даде пример Попиванова. Тя обясни, че обичайната пълняемост е 22 деца, тоест около 85% за миналата учебна година.

„Педагогическото майсторство би трябвало да овладее 30 деца и приветствам решението на ОбС, защото трябва да обхванем тригодишните”, заяви Попиванова. И също подчерта, че може да се разчита на подкрепа и от помощник-възпитателите, които вече не са просто някогашните лели, а са с повишена квалификация. Директорката си спомни как самата тя като учителка в ДГ „Наталия” работила сама с 31 хлапета. В момента се възползва от възможността, заложена в Закона за предучилищно и училищно образование за наемане и на помощник-учители. За тази учебна година е назначила двама. Така на практика стават трима педагози в група и би трябвало да се справят, дори да е по-голяма, обясни Попиванова.

Няма място за 138 хлапета, но цифрата е динамична

Няма голяма разлика в броя на децата от наборите, които постъпват в първа група тази година и миналата, сочат данните на ГРАО. Родените през 2016 г. са 3997, а набор 2015  наброява 4035. Разликата е едва 38 деца.

От общинския отдел „Образование” уточниха, че местата не стигат основно в „Северен”, "Южен" и "Централен" и именно там се увеличава приемът, за да не трябва родителите да водят децата далече - например в „Източен”, където има незаети места.

По данните от последното класиране чакащите да бъдат приети са 138, но цифрата е динамична и вероятно ще се промени на следващия тур.

Донка Щилянова: Мярката е само за типови градини с листа на чакащи

Увеличаването на приема до 30 деца в група не е на всяка цена, а само в детски градини, където има неприети и чакащи следващо класиране. Не важи и за градини в пригодени пространства с по-нисък капацитет. Решението ще се прилага само в типовите сгради, уточни шефката на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова. Тя добави, че и до момента е имало групи с по 30 деца, а обгрижването им не изисква непременно помощник-възпитател.

На въпроса защо не се прави по-отдалече разчет, като се има предвид колко е наборът на тригодишните по данните в ГРАО, Щилянова обясни, че решенията се взимат въз основа на броя чакащи, което реално кандидатстват през електронната система. Данните в регистрите на ГРАО обикновено се разминават сериозно с реалния брой на кандидатстващите деца, включително и в кампанията за първолаците. Причината е, че има много, които пътуват за чужбина, и семейства, които живеят другаде, но не са актуализирали информацията за това.

В същото време има и деца, които идват на градина или на училище от околни села. За 3-годишните, които сега постъпват в първа група, важи още една особеност - за тази възраст посещаването на градина още не е задължително и не се знае колко от родителите ще изберат този вариант, преди децата да станат на 5 г., когато вече трябва да ги пращат. Поради тези причини е трудно да се предвидят процесите отдалече, обясни Щилянова.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?