Следвайте ни

Днес е матурата по български език и литература

52 650 зрелостници са подали заявления за явяване на матура по български език и литература, която се провежда днес, информират от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). Изпитът ще се проведе в 4143 зали в 677 училища, включително две училища в чужбина. 
 
Матурата започна в 8:00 ч. и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности са предвидени 2 часа допълнително.
 
 
Изпитът по български език и литература се състои от 3 модула. Времето за работа по първия от тях е 60 минути. Толкова е отредено и за втория, а третият, в който зрелостниците пишат интерпретативен текст или есе продължава 120 минути.
 
Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа. Зрелостниците нямат право да си тръгват до 60 минути след началото на първия модул, а веднъж напуснали, няма да могат да се връщат.

От над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, беше избран изпитният вариант за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката.

Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита. 

10 500 квестори следят за реда в изпитните зали. Те ще осигуряват и пропускателния режим на входа на училищата. За нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се провеждат изпити е осигурено и видеонаблюдение.
 
Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.
 
След 16:00 ч. днес на сайта на просветното ведомство ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?