Следвайте ни

Дистанционното обучение на учениците глътна милиони левове

Над 5000 семейства в Пловдивско получиха COVID помощ

viber icon

Колосална сума глътна дистанционното обучение. Родителите ползвали неплатен отпуск, заради децата си, които са учили онлайн или са били под карантина струва на държавата 44 465 651 лв. за страната само за 7 месеца. Разходваните средства по това перо за област Пловдив са 5 618 151 лв., става ясно от предоставените данни на Агенцията за социално подпомагане на „Марица“. 

Интересът към ковид помощта в началото на пандемията в областта беше слаб. Въпреки че в началото на 2020г. масово се карантинираха деца заявления за отпускането й бяха подали само 27 семейства, а одобрените само -3. Причината беше подоходният критерий, според който доходите на единия от родителите не трябваше да надвишават минималната работна заплата за страната – 610 лв. В последствие обаче сумата беше вдигната на 915 лв. на член от семейството. И от тогава насетне заявленията за отпускането й започнаха да валят. През настоящата учебна година броят им е в пъти по-голям отколкото в началото- 5 932 семейства са поискали подпомагане за онлайн обучение и хлапета под карантина. От тях са одобрени 5 212. На останалите подпомагането е било отказано, защото не са отговаряли на критериите. 

Освен подоходния критерии другото условие за получаването на целевата помощ за COVID-19 е децата да са до 14 години, а единият или двамата от родителите да са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ получат и семейства, в които двамата или единият от работещите родители не може да извършва дистанционно работа от вкъщи и няма възможност да ползва платен отпуск. В хипотезата за отпускане на подпомагането попада и тези хора, чиято работа е невъзможна за практикуване, поради въведените ограничения във връзка с епидемична обстановка. Подпомагането се отпуска и на семейства на роднини или близки и приемни семейства, в които има настанени деца.

Размерът й се определя от броя на децата до 14-годишна възраст и броя на работните дни, в които те не посещават училище или детско заведение. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Биби

Биби

01.04.2021 | 17:13

Ами защо им трябваше това онлайн, нищо нямаше да стане, ако всички си ходеха присъствено. А тая Тера първата, дето е писала. Ало, ти гледала ли си такова дете с увреждания ма, без никакъв мозьк в главата. Една жена щяла да гледа няколко с увреждания. Глупост съвършена!!! Хайде ти ги гледай глупачке! Някои хора наистина все едно не са на тази земя.

Отговори
2 1
Родител

Родител

31.03.2021 | 16:56

Онлайн обучението помогна за ограничаване на заболеваемостта!Лошото е, че учителите не се постараха да дадът знания, а претупват "уроците" и бързат да приключат "работния" си ден!

Отговори
2 4
Лили

Лили

31.03.2021 | 15:29

Така е, глътна милиона лева НО ОТ РОДИТЕЛИТЕ, не от държавата!!!

Отговори
6 0
Жоро

Жоро

31.03.2021 | 14:51

Глупости само Бойко получи милионите и до там, и той затова и ги затвори>

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?