Следвайте ни

Директорката на ДГ "Мир" се върна след скандала, връчиха й предписания

viber icon

Община Пловдив връчи на директорката на ДГ „Мир” Светлана Джаникян резултатите от проверката и предписанията след скандала, който се разрази в детското заведение. От 6 януари  шефката отново е  на работа, след като излезе в дълъг болничен веднага след разразилия се конфликт.

Както „Марица” писа, той пламна в първите дни на ноември след жалба от родителите на 5-годишно момче, че системно е наказвано – да стои на стол, да не закусва с връстниците си и да мие тоалетните. След изисканите писмени обяснения от учителката и помощник-възпитателката в подготвителната група, екипът настръхна срещу Джаникян.

Вместо да се успокоят страстите, на последвалата родителска среща се стигна до размяна на обидни думи и закани. Изсипа се и порой от жалби от страна на родителите и екипа до различни институции. Заради невъзможността им да влязат в директен контакт с Джаникян, те дори й пратиха отворено писмо чрез медиите с настояване да подаде оставка.

Проверката установи, че има пропуски и от страна на директорката, и на педагозите. След връчването на констатациите вчера, сега Джаникян трябва да представи писмени обяснения възоснова на тях.

„В предписанията настояваме за мерки от страна на директорката, с които рязко да се подобри диалогът в екипа, за да спадне напрежението”, каза за „Марица” зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Той добави, че случаят в ДГ „Мир” се следи с повишено внимание. Ангажирал се и лично кметът Здравко Димитров, който участвал в среща в разширен формат преди празниците. От гледна точка на администрацията ще направим всичко възможно да помогнем в конфликтната ситуация да се достигне до полезния ход, увери Стефан Стоянов.

Засега обаче тази политика не сработва.

Още в първия ден, след като директорката дойде на работа, я посетихме в кабинета и поискахме среща, разказаха майки на деца от ДГ „Мир”.  По думите им тя отказала да ги приеме и до разговор се стигнало чак в края на деня, след като  я търсили и по телефона и настояли, че е въпрос на уважение да ги чуе.

Когато все пак ни прие, там се оказаха двама медиатори, чиято намеса  била препоръчана от Държавната агенция за закрила на детето, и 40 минути ни обясняваха какво е медиация, каза Елена Генева. Когато дошъл техният ред, майките попитали директорката дали има намерение да подаде молба за напускане, както ги уверила, че ще стори, в хода на скандалите. „Попитахме също изпитва ли вина и има ли морал, а тя отвърна, че 15 родители не са фактор за генерални заключения”, добави Генева.

Така, вместо помирение, след завръщането на директорката, в четвъртък родители са внесли нови две жалби – до РУО, общината и местния парламент, чието съдържание за момента се въздържат да оповестят. Не стигнахме до диалог и консенсус, които да ни удовлетворят, заявиха недоволните родители. Категорични са, че няма промяна в тяхната позиция и искат отстраняване на директорката.

Тя не отговори на мобилния си телефон при опита на „Марица” да чуе и представи и нейната гледна точка.

Докато разделението в екипа продължава, 5-годишното момче от сигналите вече е напуснало учебното заведение по решение на семейството си.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?