Следвайте ни

Директорите ще решават за превключване онлайн и в начален курс

Нова заповед на министъра на образованието дава възможност и за редуване на паралелки до края на календарната година

viber icon

Директорите на училищата ще могат да взимат решение за преминаване към онлайн  обучение на цялото училище, на една или няколко паралелки, дори в начален курс, за който до момента не са предприемани такива мерки, освен при карантина.

Максималният срок за това ще е 10 дни, с възможност при нобходимост след това отново да се задейства същата процедура.

Възможността се дава в нова заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев от днес. 

Тя запазва досегашното положение школските шефове да отправят към него аргументирано предложение за преминаване от присъствено към онлайн обучение при нарастващ или голям брой ученици и учители, които са заразоносители на ковид, с грипоподобни симптоми или карантинирани. Това пак ще става само в училища, които са в червена или оранжева зона по нива на заболеваемост.

Според новата заповед обаче може да се поиска в три различни варианта. Единият е за цялото училище. Другият касае преминаване онлайн на поне 50% от паралелките в прогимназиален и двата гимназиални етапа, взети заедно. Третият е за 2 или повече паралелки от начален курс.

Ако има много болни и карантинирани в отделни паралелки, директорът може да вземе решение за преминаване онлайн само на тези паралелки. Това решение е възможно отново само в оранжева и червена зона и пак има три вариации: за до половината паралелки в прогимназиален и гимназиален етап, взети заедно; за отделна паралелка в начален етап;  в режим на редуване до края на календарната година за паралелките от прогимназиален и двата гимназиални етапа.

Решенията пак ще приемат от Педагогическия съвет, съгласувано с Обществения съвет, като се вземат предвид нагласите на преобладаващата част от родителите. Директорите обаче вече ще са длъжни да уведомяват и Регионалното управление на образованието.

Отделно от действия във връзка с тези правомощия на директорите преминаването към онлайн обучение пак може да става и по преценка на РЗИ или Областния кризисен щаб.

В заповедта се уточнява при взимането на решение от директорите да се спазва възприетият до момента  принцип: първо да се пристъпва към превключване в горен курс, а при влошаване на епидемичната ситуация – в прогимназия, като се отчитат спецификите по места, а за начален етап това да става  в изключителни случаи, при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено.

Срокът трябва да е съобразен с епидемичната обстановка и утвърдената от РЗИ практика в такива случаи, да отчита, че присъствената форма е най-подходяща за качествен учебен процес и социализация и да не е над 10 дни. Ако след това все още има необходимост от онлайн обучение, към процедурата може да се пристъпва отново при същите условия.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

saad

saad

12.11.2020 | 08:38

Google плащаше между 16 000 и 32 000 долара на месец за цялата работа онлайн от дома. По-малкият брат беше безработен от три месеца и преди месец имаше чек за 32 475 долара. Тя работеше вкъщи четири часа на ден и доходите можеха да бъдат дори по-високи. И така започнах.===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?